Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezuela voert gesprekken met de Verenigde Staten

Datum : 21/08/2019
Land : Venezuela

Venezuela voert gesprekken met de Verenigde Staten

De laatste weken heeft Venezuela de voorpagina’s van de kranten niet meer gehaald. Maar dat betekent niet dat de situatie verbeterd is: nog altijd verblijven ruim vier miljoen Venezolanen in het buitenland, gevlucht voor het geweld en de economische malaise. En nog altijd is er geen oplossing voor het politieke conflict waarin president Nicolás Maduro en zijn tegenstander en zelfbenoemde president Juan Guaidó lijnrecht tegenover elkaar staan.

Maar misschien gaat dit veranderen. Afgelopen weekeinde maakten verschillende nieuwsmedia melding van geheime gesprekken tussen hooggeplaatste Venezolanen en vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering. Een van de gesprekspartners zou Diosdado Cabello zijn, voorzitter van de grondwetgevende vergadering en een van de machtigste mannen in Venezuela. Dit wekte de indruk dat de Verenigde Staten probeerden te stoken binnen de Venezolaanse regering en zo een tweespalt te creëren in het gesloten front. De berichten werden door de meeste politieke waarnemers sceptisch begroet. Zij betwijfelden of de gesprekken wel echt plaatsvonden.

Maar dinsdagavond heeft Maduro zelf bevestigd dat er contacten zijn met de Verenigde Staten, en dat dit volgens hem bewijst dat hij wegen zoekt om “president Donald Trump echt te laten luisteren naar Venezuela en de waarheid over de 21ste eeuwse Boliviariaanse revolutie.” Ook Trump heeft inmiddels bevestigd dat er gesprekken op hoog niveau plaats vinden, maar wilde er verder niets over loslaten.

Geoff Ramsey, Venezuela expert bij de Washington Office for Latin America (WOLA), vindt de gesprekken tussen beide landen een positieve ontwikkeling. “Het wekt de indruk dat mensen in de hoogste regionen van de Venezolaanse regering begrijpen dat de situatie onhoudbaar is geworden. Ik veronderstel dat deze mensen proberen een soort garantie te krijgen [van de Verenigde Staten] dat zij niet in een gevangenis in Miami zullen eindigen,” zei Ramsey tegen The Guardian.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug