Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Venezuela zal besluit Wereldbank negeren

Datum : 10/01/2012
Land : Venezuela

Venezuela zal besluit Wereldbank negeren

President Hugo Chávez zal een besluit van ICSID, de geschillencommissie van de Wereldbank, naast zich neerleggen. In het eerste kwartaal van 2012 staat de zaak van Exxon tegen de Venezolaanse staat op de agenda.

“Ik zeg het één keer, we erkennen geen besluit van de ICSID”, zei Chávez op de televisie. Volgens hem dient de commissie ervoor om transnationale bedrijven een middel te geven de nationale soevereiniteit te schenden. Al eerder heeft Venezuela, net als Bolivia en Nicaragua, gedreigd uit de ICSID te stappen.

Het geschil met Exxon speelt al jaren. Onlangs bepaalde de Internationale kamer voor Handel (ICC) in Parijs dat de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA aan Exxon 908 miljoen dollar moest betalen ter compensatie van verlies van eigendom. Volgens PDVSA is het bedrag aanzienlijk lager met inachtneming van de proceskosten en de schulden van Exxon. Venezuela wil Exxon een schadevergoeding van 255 miljoen dollar betalen voor de nationalisatie van eigendommen.

Exxon had eerder een bedrag van 10 miljard dollar schadevergoeding geclaimd voor de nationalisering van haar olieproject in het Orinocodistrict. “Nu het ze in Parijs niet is gelukt, proberen ze het bij ICSID”, aldus Chávez.  Verder zei hij het voorstel van president Correa van Ecuador te steunen om een nieuw arbitrage instituut op te richten waar geschillen tussen overheden en bedrijven in Latijns Amerika aanhangig kunnen worden gemaakt.
 

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug