Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verblijfstatus van migranten uit Haïti in de VS verlengd

Datum : 19/05/2011
Land : Haïti

Migranten die na de zware aardbeving vorig jaar vanuit Haïti naar de Verenigde Staten (VS) zijn gegaan, mogen nog anderhalf jaar in het land blijven. De periode dat de migranten mogen blijven is verlengd zodat zij in de VS kunnen blijven werken terwijl Haïti werkt aan de wederopbouw van het land. De verblijfperiode is nu verlengd tot 22 januari 2013.

Deze speciale status is alleen bedoeld voor Haïtianen die onafgebroken in de VS hebben gewoond sinds de aardbeving. Haïtianen die op zijn laatst 12 januari 2010 in de VS zijn aangekomen en er onafgebroken hebben gewoond kunnen een aanvraag om beroep te doen op deze regeling indienen.

De reden voor de regeling is volgens Janet Napolitano, de minister van Binnenlandse Veiligheid dat een terugkeer naar Haïti mogelijk gevaarlijk kan zijn voor de migranten. Haïtianen die echter veroordeeld zijn voor gewelddelicten of delinquenten worden wel teruggestuurd naar Haïti. Na de aardbeving werd de deportatie van deze migranten tijdelijk gestopt. Toen na twee maanden weer begonnen werd met deporteren leidde de dood van een gedeporteerde immigrant kort na zijn aankomst in Haïti tot een nieuwe pauze in de deportaties. Deze stop duurde tot april dit jaar.

Ongeveer 48.000 Haïtianen leven sinds de aardbeving met een tijdelijke verblijfstatus in de VS. Verwacht word dat de nieuwe maatregel het aantal toeneemt met 10.000. In de loop van de week wordt er extra informatie verwacht over de voorwaarden waar de aanvragers aan moet voldoen.

Bron : The New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug