Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verbod op morning-afterpil Honduras onacceptabel

Oproep handtekeningenactie

Datum : 20/04/2012
Auteur : Maja Haanskorf
Land : Honduras

Verbod op morning-afterpil Honduras onacceptabel

Het Nationaal Congres van Honduras staat op het punt om de morning-afterpil te verbieden en het gebruik ervan strafbaar te stellen. Vrouwen die er gebruik van maken riskeren een gevangenisstraf, ook al zijn ze slachtoffer van verkrachting. "Dit wetsvoorstel is verwerpelijk. Het neemt vrouwen het fundamentele recht op zelfbeschikking af", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Naast de mogelijke gevangenisstraf voor het gebruik van de morning-afterpil, stelt de wet ook artsen en apothekers die de pil blijven voorschrijven of verkopen strafbaar. Ook zij kunnen hierdoor in de gevangenis belanden. De straffen zullen variëren tussen drie en tien jaar. Door het ontbreken van veilige legale alternatieven is de kans groot dat vrouwen hun toevlucht zoeken in oplossingen die hun gezondheid ernstig in gevaar kunnen brengen.

"Als voorzitter van de Europese Delegatie voor betrekkingen met de landen in Midden-Amerika heb ik mijn grote zorgen geuit over het in gevaar brengen van de reproductieve rechten en gezondheid van vrouwen. Ik heb het Nationaal Congres dan ook om opheldering gevraagd. Het opleggen van een gevangenisstraf aan vrouwen voor het voorkomen van een zwagerschap is gewoonweg onacceptabel", aldus Bozkurt.


Oproep

De organisatie avaaz roept mensen op een petitie te ondertekenen om het Congres te vragen deze wet niet aan te nemen. Volgens avaaz zijn een aantal leden van het Congres het erover eens dat deze wet buitensporig is. Maar ze buigen voor de lobby van machtige religieuze groeperingen die beweren dat de morning-afterpil gelijk staat aan abortus. De enige die de wet kan tegenhouden is het hoofd van het Congres. Deze man stelt zich verkiesbaar voor het presidentschap en is zich daarom bewust van zijn reputatie.
De stemming kan elk moment plaatsvinden -- laten we Honduras duidelijk maken dat de wereld niet toekijkt terwijl vrouwen een gevangenisstraf krijgen opgelegd voor het voorkomen van een zwangerschap. Teken de dringende petitie en roep de president van het Hondurese Congres op om zich sterk te maken voor vrouwenrechten. Avaaz zal met lokale vrouwengroepen samenwerken en onze oproep persoonlijk overhandigen. Kijk op:
http://www.avaaz.org/en/no_prison_for_contraception_global/?vl
 

Bron : EU-parlement, avaaz.org
Bookmark and Share


Terug