Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verdachte van betrokkenheid bij moord op Marielle Franco doodgeschoten

Datum : 13/02/2020
Land : Brazilië

Verdachte van betrokkenheid bij moord op Marielle Franco doodgeschoten

Bijna twee jaar geleden werd gemeenteraadslid en LGBT-activiste Marielle Franco doodgeschoten in Rio de Janeiro. Daarbij kwam ook haar chauffeur om het leven. De moord schokte niet alleen Brazilië, waar tienduizenden mensen de straat op gingen, maar ook de rest van de wereld. Ook in Nederland vond een week na de brute moord een herdenkingsbijeenkomst plaats. Marielle Franco had veel betekend voor de rechten van vooral zwarte vrouwen en voor de TGBT-gemeenschap.

En nu bijna een jaar geleden was er eindelijk een doorbraak in het onderzoek: twee voormalige politiemannen werden aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid bij de moorden. De grote vraag bleef: wie zaten er achter de moord? De weduwe van Franco, Mônica Benício, zei vorig jaar dat de arrestatie een belangrijke stap is, “maar nog belangrijker is het antwoord op de meest dringende vraag: wie gaf opdracht dat Marielle gedood moest worden?” Tot nu toe ontkennen de twee agenten iedere betrokkenheid.

Een van de agenten zou lid zijn geweest van het Misdaad  Bureau, een in huurmoorden gespecialiseerde gang, geleid door een andere ex-politieman: Adriano Nóbrega. Nóbrega werd enkele dagen geleden doodgeschoten door agenten in een klein dorpje 1700 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro waar hij zich verborgen hield. De partijgenoten van Marielle Franco zeggen dat Nóbrega een belangrijke sleutel was in het vinden van de opdrachtgevers tot haar moord en dat hij daarom is doodgeschoten. Zij eisen een diepgaand onderzoek naar de omstandigheden waaronder Nóbrega het leven liet. Ging het hier om het uit de weg ruimen van een belangrijke getuige? De politie verklaart dat er geen sprake is van een cover up, maar dat Nóbrega het vuur opende toen zij hem probeerden te arresteren.

Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd. Professor José Alvez, die onderzoek doet naar de paramilitaire gangs in Brazilië zei tegen The Guardian: “De vraag die we moeten stellen is: in wiens belang is het dat Adriano werd gedood? Hij had het onderzoek naar de dood van Marielle een stap verder kunnen brengen.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug