Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verdachte van genocide in ziekenhuis

Datum : 26/10/2011
Land : Guatemala

Verdachte van genocide in ziekenhuis

De voormalige Guatemalteekse militair leider Oscar Mejia Victores (80) wordt in het ziekenhuis onderzocht of hij in staat is zijn proces bij te wonen. Hij wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot massamoorden in Mayadorpen tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog van 1960-1996. Volgens zijn advocaten is hij niet in staat om vragen te beantwoorden. Aanklagers menen echter dat hij tijdens het eerste verhoor gedrogeerd was.

Mejia Victores is eerder deze maand gearresteerd in Guatemala-Stad. Hij leidde het land van 1983-1986 na een staatsgreep en was later nog legergeneraal en minister van Defensie gedurende de burgeroorlog. Naar schatting 200.000 mensen zijn vermoord. Volgens een rapport van de Waarheidscommissie waren veiligheidstroepen verantwoordelijk voor de meeste moorden. Toch zijn er nauwelijks processen geweest tegen legercommandanten. Pas sinds kort is president Alvaro Colom begonnen met een poging om verdachten voor het gerecht te krijgen. 

Een andere voormalige generaal, Otto Perez Molina, wint zeer waarschijnlijk de presidentsverkiezingen van volgende maand. President Colom mag geen kandidaat zijn voor een tweede termijn.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug