Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Verdachten aangeklaagd voor moord milieuactivisten

Datum : 21/07/2011
Land : Brazilië

Verdachten aangeklaagd voor moord milieuactivisten

De Braziliaanse politie heeft drie mensen aangeklaagd voor de moord op een tweetal vooraanstaande milieuactivisten in de Amazone, drie maanden geleden. De campagnevoerders werden destijds neergeschoten in een bosreservaat in de noordelijke deelstaat Para. De politie gaf aan dat het echtpaar zich verzette tegen de uitzetting van landarbeiders van een stuk grond dat eigendom was van een plaatselijke boer, Jose Rodrigues Moreira. De boer wordt beschuldigd voor het organiseren van de moorden samen met zijn broer, Lindonjonson Moreira Silva, en een andere man, Alberto Lopes do Nascimento.

De activisten, Jose Claudio Ribeiro da Silva en zijn vrouw, Maria do Espirito Santo Silva, woonden al 18 jaar in het stadje Nova Ipixuna. Politiechef Silvio Maues verklaarde dat twee schutters verborgen zich op de dag van de moord in de bossen en schoten het paar neer toen ze afremden om met hun fietsen de brug over te steken.

Een zuster van Silva zei op de Braziliaanse Globo TV echter dat er ook andere motieven voor de moorden bestonden. "Er waren veel mensen die het paar wilden zien verdwijnen, omdat ze veel milieudelicten aan de kaak stelden". De lokale autoriteiten gaven aan dat de twee regelmatig rapporteerden over de illegale activiteiten van houtkappers en veeboeren in de regio.

Van een totaal van ongeveer 125 activisten in Brazilië is bekend dat zij doodsbedreigingen hebben ontvangen. In het afgelopen decennium zijn er reeds 42 actievoerders gedood.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug