Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verenigd Koninkrijk helpt Bolivia in de strijd tegen drugshandel

Datum : 28/07/2011
Land : Bolivia

Verenigd Koninkrijk helpt Bolivia in de strijd tegen drugshandel

De Britse overheid heeft een nieuw samenwerkingsprogramma aangekondigd met Bolivia op het gebied van drugshandel.  In een tweedaags bezoek aan Bolivia kondigde de Britse minister Jeremy Browne aan dat het Agentschap voor Georganiseerde Misdaad in Londen samen zal gaan werken met de Antidrugs Politie van La Paz.

Er bestond al een uitgebreide samenwerking tussen Bolivia en het Verenigd Koninkrijk op het gebied van drugshandel. Het Europese land gaf onder andere geld voor een forensisch drugslaboratorium, dat gebruikt wordt voor het beoordelen van bewijs in rechtszaken met betrekking tot drugshandel. Browne bezocht dit centrum tijdens zijn bezoek.

Belangrijke reden voor uitbreiding van de samenwerking is dat een groot deel van de Boliviaanse cocaïne op de Britse markt terecht komt. Browne beweerde: “Wij erkennen dat de Britten verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de vraag naar cocaïne. Dat proberen we terug te dringen, maar we erkennen ook onze verantwoordelijkheid in het verminderen van het aanbod. De samenwerking zal vooral zijn op het gebied van training en technieken op drugshandel te stoppen. Ook zal de grenscontrole worden aangescherpt.”

Browne spoorde Bolivia tevens aan de legale verbouwing van Coca terug te dringen. Volgens de Verenigde Naties wordt in Bolivia 30.000 hectares gebruikt voor het verbouwen van Coca. Dit is legaal vanwege de medicinale en culturele doelen van het gewas. Boliviaanse autoriteiten erkennen echter dat de helft van de coca verbouwd wordt voor de productie van cocaïne. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug