Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verenigde Naties complimenteren Peru

Datum : 03/03/2017
Land : Peru

Verenigde Naties complimenteren Peru

Ondanks een felle campagne van religieuze en andere conservatieve groepen tegen het recent aangenomen ‘Lesplan voor het Basisonderwijs’ (Currículo Educativo Nacional de Educación Básica), kreeg de Peruaanse regering vorige maand een compliment van de Resident Coordinator van de Verenigde Naties in het land hiervoor. Het lesplan is onderdeel van Decreet 1323 dat discriminatie op allerlei gebied tegen moet gaan.  

In een communiqué kreeg president Pedro Pablo Kuczynski lof toebedeeld vanwege de actieve implementatie van de in 1990 door Peru geratificeerde Verklaring omtrent de Rechten van het Kind en andere internationale verdragen op het gebied van sociale, economische en culturele rechten, waaronder uitdrukkelijk ook seksuele rechten. Daarnaast roemt de VN  uitdrukkelijk het streven in het lesplan om jongens en meisjes op te laten groeien met begrip en respect voor elkaar en in een samenleving waarin vrede en vrijheid centraal staan.

De vertegenwoordigster van de VN in het land, de Nicaraguaanse María del Carmen Sacasa de Ventura, toonde zich echter ook bezorgd vanwege de hoeveelheid bewust foute informatie die de tegenstanders van een zogenaamde ‘genderideologie’ verspreidden. Niet alleen richten deze groepen zich tegen het nieuwe inclusieve lesplan, Decreet 1323 moet het in hun ogen ook ontgelden omdat dat extra bescherming aan kwetsbare groepen in de samenleving biedt tegen gewelds- en haatmisdrijven.

De pogingen van de overheid om haar bedoelingen met de nieuwe wetgeving te verduidelijken, werden door conservatieve en religieuze groepen aangegrepen om de overheid aan te klagen vanwege het inperken van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Met andere woorden, zij voeren aan dat hun ‘recht’ geschonden wordt te door zeggen dat homo’s, lesbiennes en andere seksuele minderheden niet dezelfde rechten mogen hebben als heteroseksuelen. Bovendien voeren ze aan dat niemand hen kan dwingen om niet-heteroseksuelen ‘normaal’ te vinden.

 

 

Bron : redaccion.lamula.pe
Bookmark and Share


Terug