Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Verkiezing Bolsonaro harde klap voor Amazonegebied

Datum : 31/10/2018
Land : Brazilië

Verkiezing Bolsonaro harde klap voor Amazonegebied

Een van de machtige groepen die de verkiezing van de nieuwe president van Brazilië mogelijk gemaakt hebben, staat bekend onder de dubieuze naam Coalición Carne, Biblia y Bala (Vlees, Bijbel en Kogel Coalitie). Vlees staat voor de koeien die deze veeboeren, want dat zijn de meeste leden van de coalitie, bezitten en waarvoor ze zich een steeds groter deel van het Braziliaanse Amazonegebied toe-eigenen. Het antimilieubeleid van Bolsonaro betekent een enorm gevaar voor het grootste oerwoud ter wereld, aangezien maar liefst 60 procent zich op Braziliaans grondgebied bevindt.

De uiterst rechtse president heeft al aangekondigd dat hij zal afrekenen met het milieuactivisme en met de reservaten van inheemse groepen. Ook zullen de straffen voor milieudelicten verlaagd worden en trekt Brazilië zich terug uit het Klimaatakkoord van Parijs. Het ministerie van milieuzaken wordt opgeheven, en milieu wordt een onderdeeltje van het ministerie van landbouw en veeteelt. De genadeslag ligt in zijn verklaring dat de bossen zullen worden afgenomen van de inheemse bevolking.

In feite is er al langer sprake van een crisis in het Amazonegebied. Wanneer je in Brazilië je verzet tegen de aanleg van een oliepalmplantage, een waterkrachtcentrale of een veeboerderij kan dit je doodvonnis betekenen. Maar de verkiezing van Bolsonaro brengt de aanval op de kwetsbare ecologie van het gebied op een ander niveau. Het Amazonegebied houdt immers niet op bij de grenzen van Brazilië, maar bestrijkt ook grote delen van de omringende landen Colombia, Peru, Ecuador, Venezuela, Guyana en Suriname. In het totale gebied wonen meer dan 34 miljoen mensen, waaronder 385 inheemse volkeren, en er leven duizenden dieren- en plantensoorten die in zekere zin het evenwicht van onze planeet bewaren.

De schade die Brazilië gaat aanrichten heeft negatieve gevolgen voor het hele gebied, zoals een afname van de natuurlijke CO2-reductie door bossen, en afname van zuurstof, waardoor het leven van planten en dieren in gevaar komt. Luz María Mantilla, directeur van het Colombiaanse onderzoeksinstituut Sinchi (sinchi betekent burgemeester in het Quechua) vertelt in Semana dat een veranderde wetgeving in Brazilië funest zal zijn, niet alleen voor het Amazonegebied maar ook voor de klimaatverandering. Als bijvoorbeeld de regels voor de houtkap worden versoepeld, zal de ontbossing zich nog sneller voltrekken. “Als we in het huidige ritme doorgaan zal in 2050 veel van de huidige boscapaciteit onherstelbaar vernietigd zijn”, zegt Mantilla, met alle gevolgen voor de uitstoot van CO2 en de regulering van het klimaat op wereldniveau. Een ander gevaar dat Mantilla signaleert is dat de omringende landen het voorbeeld van Brazilië gaan volgen.

Volgens antropoloog Martín von Hildebrand heeft Bolsonaro al een groot aantal wetsvoorstellen klaar liggen. “Ik heb gelezen dat hij van plan is het Amazonegebied vrij te geven voor industriële ontwikkeling, wat heel erg is. Het is heel zorgwekkend dat rechtse regeringen alleen denken aan snel economisch gewin en geen enkel belang hechten aan de bossen of aan klimaatverandering”, zegt Von Hildebrand. “En als Brazilië grootschalig gaat kappen, heeft dat direct effecten voor onze rivieren en bossen.”

Bron : Semana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug