Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen Costa Rica: Evangelist onverwacht naar tweede ronde

Datum : 05/02/2018
Land : Costa Rica

Verkiezingen Costa Rica: Evangelist onverwacht naar tweede ronde

De presidentsverkiezingen in Costa Rica, die gisteren plaatsvonden, krijgen een tweede ronde nadat de Evangelische priester Fabricio Alvarado (43) van de Nationale Restauratie Partij onverwacht de eerste ronde heeft gewonnen. Hij kwam echter stemmen tekort om al een meerderheid te halen. Zijn opponent is Carlos Alvarado (38) van de centrumlinkse Burger Actie Partij (PAC). De tweede ronde vindt plaats op 1 april.

De verkiezingen warden gedomineerd door de kwestie van het huwelijk tussen personen van dezelfde sekse, nadat het Inter-Amerikaanse Hof van de Mensenrechten had geëist dat Costa Rica en andere lidstaten dit huwelijk moeten erkennen. Fabricio Alvarado (links op foto) schoot omhoog in de stemming toen hij beloofde zich te verzetten tegen deze uitspraak.

Met de meeste stemmen geteld, heeft de Evangelische priester 24,8 procent van de stemmen en Carlos Alvarado (rechts op foto)  21,8 procent. De twee hebben dezelfde achternaam, maar zijn geen familie van elkaar.

De uitspraak van het Inter-Amerikaanse Hof veroorzaakte woede bij de conservatieve Costaricanen die het als een inmenging zien in de wetten van hun land. In zijn overwinningstoespraak zei Fabricio Alvarado dat er “niets progressievers is dan de verdediging van het leven en de familie”. Zijn campagne voerde de voormalig journalist Evangelisch priester onder het motto van de verdediging van “principes en waarden” ten gunste van de traditionele familiestructuur.

Carlos Alvarado probeert vooral jonge kiezers te tekken. In zijn campagne voerde hij zichzelf op als de kandidaat van hervorming, ook al maakte hij deel uit van het kabinet van de huidige regering van Luis Guillerom Solis. Hij wijst op zijn betrokkenheid om extreme armoede uit te roeien tijdens zijn tijd als minister van Sociale Inclusie onder Solis.  

Naast een nieuwe presidentkozen de Costaricanen ook 57 afgevaardigden voor het Congres voor de periode 2018 – 2022.
 

 

Bron : Latin American Herald Tribune, Tico Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug