Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen Guyana: VS bezorgd over 'verkiezingsfraude'

Datum : 08/03/2020
Land : Guyana

Verkiezingen Guyana: VS bezorgd over 'verkiezingsfraude'

De Verenigde Staten en andere landen zeggen zich zorgen te maken over "geloofwaardige beschuldigingen" van fraude bij de verkiezingen in Guyana. Michael Kozak, de Amerikaanse officiële ambtenaar voor het westelijk halfrond, zei dat geen enkele kandidaat de overwinning moet verklaren of beëdigd moet worden "zolang er nog serieuze vragen blijven".

President David Granger verdedigde een krappe parlementaire meerderheid tegen Irfaan Ali van de oppositiepartij PPP. Granger verklaarde de overwinning, maar waarnemers zeiden dat officiële resultaten voor een belangrijke regio niet geloofwaardig waren.

In hun gezamenlijke verklaring afgelopen vrijdag zeiden Amerikaanse, Britse, Canadese en EU-ambtenaren dat zij zich zorgen maakten over vermeende verkiezingsfraude die de resultaten van de stemming van 2 maart zou beïnvloeden. "We roepen president Granger op om een overgang van de regering te vermijden die naar onze mening ongrondwettelijk zou zijn, omdat deze gebaseerd zou zijn op een stemproces waaraan geloofwaardigheid en transparantie ontbrak", aldus de verklaring.

Internationale waarnemers hebben al eerder hun bezorgdheid geuit en gezegd dat het tellen van de stemmen voor regio vier - het dichtstbevolkte kiesdistrict - "werd onderbroken en onvolledig blijft".

Oppositieleiders zeggen dat de verkiezingscommissie de resultaten van het gebied heeft gewijzigd om de coalitie van Granger voor Nationale Eenheid en Alliantie voor Verandering (ANPU-AFC) een overwinning te geven op de PPP van de oppositie. Ze hebben de resultaten aan de kaak gesteld en zeggen dat de PPP de verkiezingen heeft gewonnen. De kiescommissie heeft nog geen officiële winnaar verklaard.

De verkiezingscampagne werd gedomineerd door de vraag naar het gebruik van de meevallers van olievindingen die Guyana in de top 10 van olieproducenten ter wereld zouden kunnen  plaatsen. De productie in de offshore olievelden - naar schatting ten minste 8 miljard vaten - begon vorig jaar.

Analisten vragen zich af of het land in staat zal zijn de nieuwe rijkdommen te gebruiken om de broodnodige ontwikkeling op gang te brengen, waarbij de zogenaamde "olievloek" van economisch wanbeheer en corruptie in andere olierijke landen met zwakke instellingen wordt vermeden.

De regering zei dat het dit jaar tot $ 300 miljoen aan olie-inkomsten verwachtte, een enorm cijfer voor de 780.000 inwoners.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug