Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen Haïti geldig ondanks protest

Datum : 29/11/2010

Verkiezingen Haïti geldig ondanks protest

HAÏTI - De presidents- en parlementsverkiezingen in Haïti zijn gisteren geëindigd in een chaotische situatie. Twaalf van de negentien presidentskandidaten noemden de verkiezingen in een gezamenlijke verklaring "frauduleus" en riepen op tot annulering van de verkiezingsresultaten. De Provisorische Verkiezingsraad (CEP) van Haïti heeft de verkiezingen wel goedgekeurd. Duizenden Haïtianen demonstreerden gisteren in de straten van Port-au-Prince en andere steden tegen het verloop van de verkiezingen. In de hoofdstad werden de politie en VN-militairen bekogeld met stenen, maar de protesten waren over het algemeen vreedzaam.
Onder de twaalf protesterende kandidaten waren alle belangrijke kandidaten vertegenwoordigd, behalve de kansrijke Jude Célestin van de regerende Eenheidspartij van de vertrekkende president René Préval. De twaalf zeggen dat er sprake is van "een samenzwering van de regering en de kiescommissie" ten gunste van Célestin, voormalig hoofd van het orgaan voor wederopbouw. Célestins grootste rivaal, Mirlande Manigat, de echtgenote van oud-president Leslie Manigat (1988), riep gisteren ook op tot ongeldigverklaring van de uitslag. In sommige peilingen liep Manigat op kop. Maar de CEP verklaarde de verkiezingen in 96 procent van de stemlokalen geldig. In slechts 56 van de in totaal 1.500 stembureaus was er sprake van onregelmatigheden, volgens kiesraad-voorzitter Gaillot Dorsainvil.
De vertrekkende president René Préval heeft twee hele termijnen uitgediend, wat uitzonderlijk is in de roerige politiek van Haïti. Zijn regering kreeg echter veel kritiek wegens haar onzichtbaarheid en de trage hulpverlening en wederopbouw na de zware aardbeving van januari dit jaar. De opvolger van Préval wordt verantwoordelijk voor de besteding van 10 miljard dollar aan internationale hulpgelden. Verder kampt Haïti met een cholera-epidemie, waarbij nu ruim 1.600 doden zijn gevallen.
De uitslag wordt niet verwacht voor 7 december. Waarschijnlijk komt er een tweede ronde, omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft behaald. Bij de verkiezingen streden verder 96 kandidaten om de 11 verkiesbare senaatszetels en meer dan 800 kandidaten om de 99 zetels in het Lagerhuis.
(NRC/Handelsblad)

Bookmark and Share


Terug