Politiek & Maatschappij

Verkiezingen in de Dominicaanse Republiek gestopt na elektronische storing

17 februari 2020

Redactie

Verkiezingen in de Dominicaanse Republiek gestopt na elektronische storing

Gemeentelijke verkiezingen in de Dominicaanse Republiek werden vier uur na het begin van de stemming opgeschort vanwege een probleem met het elektronische stemsysteem.

De helft van de elektronische apparaten die in de landelijke stemming werden gebruikt, werkte niet goed, waardoor virtuele stembiljetten niet goed werden geladen, zei het hoofd van het kiesorgaan.

Meer dan zeven miljoen kiezers kwamen in aanmerking om hun stem uit te brengen bij de verkiezingen om kandidaten te kiezen voor bijna 4.000 posten in 158 gemeenten. Buiten de stembureaus vormden zich lange rijen toen de stembiljetten niet konden worden geladen.

Verkiezingsfunctionarissen onderzoeken de oorzaak van de storing. Een nieuwe datum voor de verkiezingen is nog niet vastgesteld. Het is de eerste keer dat gemeenteraadsverkiezingen zijn opgeschort.

Het elektronische systeem werd gebruikt in 18 van de dichtstbevolkte gemeenten, waar 62% van de Dominicanen stemrecht had. De kiesautoriteiten zeiden dat ze het besluit hadden genomen om het stemmen in het hele land op te schorten, zelfs in gebieden waar het elektronische systeem niet werd gebruikt.

Oppositiepoliticus Luis Abinader zei dat de schorsing “schandelijk en ongerechtvaardigd” was. Een waarnemersmissie van het regionale orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten riep op tot dialoog.

De elektronische storing komt slechts drie maanden voordat op 17 mei algemene verkiezingen worden gehouden. De voorzitter van het kiescomité, Julio César Castaños Guzmán, zei dat de gemeenteraadsverkiezingen zouden worden verplaatst naar een “geschikte datum”.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This