Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen in Guatemala: Torres aan de leiding

Datum : 19/06/2019
Land : Guatemala

Verkiezingen in Guatemala: Torres aan de leiding

Afgelopen zondag vond in Guatemala de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats, maar er is nog geen duidelijke winnaar aangewezen. Dat lag ook niet in de lijn der verwachting, gezien het grote aantal kandidaten dat een gooi deed naar het presidentschap. Nu 94 procent van de stemmen geteld zijn gaat de centrum-linkse Sandra Torres met ruim 25 procent van de stemmen aan de leiding. Samen met de conservatieve kandidaat Alejandro Giammattei, die 14 procent van de stemmen kreeg, gaat zij door naar de tweede ronde die op 11 augustus gehouden wordt.

Maandagochtend verklaarde Torres dat zij allianties zal sluiten om zo de tweede ronde te winnen. “Het land heeft behoefte aan eenheid: het platteland moet verenigd worden met de stad, de arbeiders met de zakenmensen, eenheid binnen de maatschappij en andere sectoren”, zei zij tegen journalisten. Maar hoewel Torres al weken aan de leiding ging, is de tweede ronde nog geen gelopen race. Zeker niet als de vele conservatieve kandidaten zich nu verenigen achter Giammattei. Op de derde plaats eindigde de conservatieve Edmond Mulet, die de afgelopen weken sterk in de lift zat. En het feit dat 13% van de stemmen blanco of ongeldig was geeft aan dat een fors deel van de bevolking heil ziet in links noch rechts.

Vertrekkend president Jimmy Morales bezwoer bij zijn aantreden in 2016 de corruptie aan te pakken, maar werd zelf doelwit van onderzoeken door de Cicig, de door de Verenigde Naties gesteunde Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala. Hij overleefde de poging om hem af te zetten, en besloot daarna het mandaat van de Cicig niet te verlengen.

Geen van de leidende kandidaten heeft zich onvoorwaardelijk uitgesproken voor steun aan de Cicig. Zo heeft Torres aangegeven een referendum te willen houden over het al dan niet blijven van de Cicig.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug