Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen in Venezuela op 22 april

Datum : 08/02/2018
Land : Venezuela

Verkiezingen in Venezuela op 22 april

De Nationale Kiesraad (CNE) van Venezuela heeft voor 22 april presidentsverkiezingen uitgeroepen. Huidig president Nicolás Maduro wil herkozen worden. Het is nog onduidelijk of de oppositie meedoet aan de verkiezingen.

Voorzitter van de Kiesraad, Tibisay Lucena, deed de aankondiging en dag nadat de delegatie van de oppositie aan de onderhandelingstafel met de regering had besloten het akkoord niet te tekenen, dat Maduro wel had getekend. De onderhandelingen vonden sinds december vorig jaar plaats in de Dominicaanse Republiek.

Lucena betreurde het dat de oppositie, verenigd in de coalitie MUD, geen akkoord wilde tekenen, maar zei: “Ondanks het ontbreken van een akkoord, is vrede de enige route voor het Venezolaanse volk om vrij over haar lot te beslissen.”  Ze voegde eraan toe dat de registratie van kandidaten voor de verkiezingen op 24 februari begint.

Er bestaat onenigheid over de voorwaarden voor de verkiezingen tussen regering en oppositie. Volgens de MUD verhindert de regering de deelname van twee kandidaten van de oppositie aan de verkiezingen. Het gaat om Henrique Capriles, die al twee maal eerder presidentskandidaat was, en Henrique Capriles, een oppositieleider de onder huisarrest staat. Capriles is uitgesloten wegens “administratieve onregelmatigheden” tijdens zijn gouverneurschap.

De oppositie had gehoopt dat de verkiezingen in de tweede helft van dit jaar werden gehouden, zodat partijen meer tijd hadden om voorverkiezingen te houden en een kandidaat te kiezen. Nu heeft de MUD geen gezamenlijke kandidaat en evenmin ligt vast hoe die gekozen moet worden. Terwijl een van de kandidaten, de parlementariër Henry Ramos Allup, om voorverkiezingen vraagt, pleit de ex-gouverneur Henri Falcón voor consensus over de kandidaat.

Andere eisen van de oppositie zijn garanties dat de verkiezingen transparant verlopen en dat de politieke gevangenen worden vrijgelaten. De oppositie is verzwakt en verdeeld en veel mogelijke presidentskandidaten zitten gevangen of zijn in zelfgekozen ballingschap. Maduro liet weten dat hij alle garanties wil geven dat er internationale waarnemers komen bij de verkiezingen, “zoals ik in het akkoord heb getekend”, aldus de president.

Intussen gaat de politieke strijd door en blijft het onzeker hoe de oppositie meedoet aan de verkiezingen.

 

Bron : Telesur, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug