Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen Sint Maarten

Datum : 29/08/2014
Land : Sint Maarten

Verkiezingen Sint Maarten

Vandaag 29 augustus gaat St. Maarten naar de stembus. Dat is voor het eerst sinds het een apart land werd binnen het koninkrijk. Het huidige parlement dankt zijn zetelverdeling aan de verkiezingen in 2010, toen Sint Maarten nog bij de Nederlandse Antillen hoorde.

Zes partijen doen mee om vijftien zetels in de Staten van Sint Maarten te verdelen. Van die partijen spelen drie een rol van betekenis: de Nationale Alliantie (NA) van William Marlin, die in 2010 de grootste partij werd met zeven zetels. Toch moest Marlin genoegen nemen met een plaats in de oppositiebanken.

De Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger, goed voor zes zetels in 2010, is de grootste kanshebber om de verkiezingen van vrijdag te winnen. Hij wist destijds de NA te slim af te zijn door met de Democratische Partij (DP) een coalitie te smeden. Die had slechts twee zetels gehaald, maar ging in zee met de UP toen Heyliger het premierschap gunde aan de leider van de Democraten, Sarah Wescot-Williams.

De verkiezingen op Sint Maarten worden overschaduwd door corruptiepraktijken tot in de hoogste politieke en bestuurlijke regionen. Geen van de drie partijen lijkt daarbij uitgezonderd. Wescot-Williams zou tijdens haar ministerschap sinds 2010 geen schriftelijke verklaring over haar vermogen en nevenfuncties hebben ingediend, net als al haar andere ministers. Op deze nalatigheid staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

Ernstiger lijkt de rol te zijn van Theo Heyliger in een grote stemfraudezaak. Volgens een vonnis van het gerechtshof, afgelopen week, zou de leider van de UP in 2010 massaal stemmen hebben gekocht. Opmerkelijk in deze zaak is de rol van het Openbaar Ministerie, dat wel vier kiezers voor de rechter bracht, maar Heyliger, die van hen de stemmen opkocht, uit de wind liet.

Of al deze corruptieaantijgingen Heyliger verhinderen door te regeren valt te bezien. Uit een telefonische enquête van een lokaal dagblad zou hij een absolute meerderheid halen met zijn Verenigde Volkspartij. Een geluk voor zijn tegenstanders: vier jaar geleden werd zijn winst ook al door die krant voorspeld en toen kwam die voorspelling niet uit.

Bookmark and Share


Terug