Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkiezingen Uruguay

Datum : 25/10/2019
Land : Uruguay

Verkiezingen Uruguay

Een week na de verkiezingen met een gewelddadige afloop in het arme Bolivia, en gelijk met de verkiezingen in het in een crisis verkerende Argentinië, gaan de kiezers in het kleine en rustige Uruguay op zondag 27 oktober in 7.122 kiesdistricten naar de stembus.

Bij deze algemene verkiezingen brengen de kiesgerechtigden onder de 3,5 miljoen Uruguayanen niet alleen (verplicht!) hun stem uit voor hun nieuwe president en vicepresident, maar ook voor de 99 leden van het Huis van Afgevaardigden en de dertig leden van de Senaat.

De huidige president, Tabaré Ramón Vázquez Rosas, is eerder namens het Frente Amplio (Breed Front, een samenwerkingsverband tussen verschillende meer links georiënteerde partijen) president geweest van 2005 tot 2010, maar is niet herkiesbaar. De huidige kandidaat namens het Frente, Daniel Martínez Villamil, staat met Graciela Villar als kandidate voor het vicepresidentschap momenteel ruim voor in de opiniepeilingen. Dit ondanks beschuldigingen van de oppositie dat president Vázquez de grondwet overtreden heeft, doordat hij campagne gevoerd zou hebben voor Martínez.

De kiezers zullen zich echter meer zorgen maken over de economische situatie in de buurlanden Brazilië en Argentinië, die ook grote gevolgen kan hebben voor hun land. De conservatieve regeringen van die landen hebben tot nu toe niet aangetoond met oplossingen te kunnen komen, wat negatief uitpakt voor de conservatieve kandidaat voor het Uruguayaanse presidentschap, Luis Lacalle Pou, een 46-jarige advocaat en zoon van de voormalige president Luis Alberto Lacalle.

Lacalle en zijn Nationale Partij staan vrij constant op 25 procent van de peilingen met een agenda met een programma gericht op minder overheidsuitgaven en tegen de verspilling van overheidsfondsen onder drie opeenvolgende Frente-presidenten, en vóór het scheppen van de juiste voorwaarden voor economische groei. De opiniepeilingen geven echter aan dat de Uruguayanen na 15 jaar sociaaldemocratisch bewind niet van plan zijn aanstaande zondag hun verworvenheden op te geven.

Het is echter onwaarschijnlijk dat Martínez dan meer dan vijftig procent van de stemmen haalt. In dat geval volgt er op 24 november een tweede ronde, waarschijnlijk met Lacalle omdat de kandidaten van andere partijen vooralsnog allemaal rond de tien procent of lager scoren in de peilingen.

Bron : El Observador, El País
Bookmark and Share


Terug