Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verkoop frisdrank in Chili met kwart gedaald

Datum : 22/02/2020
Land : Chili

Verkoop frisdrank in Chili met kwart gedaald

Ooit was Chili het land waar de meeste suikerhoudende drankjes per hoofd van de bevolking werden gedronken. Na drastische maatregelen van de overheid daalde de verkoop met 23,7 procent, blijkt uit onderzoek.

In plaats van een suikertaks zoals sommige landen hebben gedaan, koos Chili er in 2016 voor om de verkoop van frisdrank op scholen te verbieden. Ook werd een verbod ingesteld op reclame voor drankjes en snacks voor kinderen. In een tweede fase werd op de verpakking van voedingswaren een duidelijke waarschuwing aangebracht over de gezondheidsrisico's van voeding met veel suiker, zout of vet.

Amper vier jaar geleden consumeerde Chili nog meer suikerhoudende drank per hoofd dan  ieder land ter wereld. Die levensstijl betaalden de Chilenen op grote schaal met obesitas, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen. Volgens onderzoek in PlosOne is de verkoop van zoete drankjes sinds de invoering van de maatregelen met 23,7 procent gedaald. De onderzoekers zeggen dat de effecten van het verbod op reclame en verkoop in scholen vele malen groter zijn dan die van maatregelen zoals een suikertaks in andere Latijns-Amerikaanse landen.

Volgens de Verenigde Naties is het percentage volwassenen met obesitas in Latijns merika en het Caribische gebied sinds 1975 verdrievoudigd. De consumptie van sterk bewerkt voedsel en de expansie van supermarktketens dragen hieraan bij.

Naast Chili hebben ook Ecuador, Peru en Uruguay inmiddels nieuwe regelgeving voor etikettering van producten met de bedoeling om consumenten bewustere keuzes te laten maken.

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug