Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vermiste Argentijnse onderzeeër gevonden

Datum : 17/11/2018
Land : Argentinië

Vermiste Argentijnse onderzeeër gevonden

De vermiste onderzeeër ARA San Juan is een jaar na zijn verdwijning gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan. Aan boord van de onderzeeër waren 44 bemanningsleden. De onderzeeër werd op 800 meter diepte gevonden voor de kust van het Argentijnse Patagonia. Vorige maand werd er opnieuw een zoekactie gestart om de onderzeeboot te vinden nadat een signaal was opgepikt. De onderzeeboot verdween op 15 november 2017. Een jaar en een dag later is de ARA San Juan teruggevonden. Twee dagen geleden hielden nabestaanden van de bemanningsleden een herdenkingsdienst.

De marine zegt dat water in de accu voor kortsluiting heeft gezorgd. Het vocht kwam daarna in de zogeheten snorkel terecht, daarmee kan het vaartuig zuurstof opnemen. De onderzeeër had maar voor zeven dagen zuurstof aan boord, waardoor de bemanningsleden het maximaal een week uit konden houden zonder snorkel.

De ARA San Juan had, voor de verdwijning, melding gemaakt van de problemen. Daarop kreeg het vaartuig opdracht terug te keren. "Ze moesten de accu isoleren en op een andere accu onder water naar Mar del Plata varen", aldus de marine destijds. Volgens de marine heeft zich aan boord vermoedelijk een explosie voorgedaan, kort nadat het schip voor het laatst zijn positie had doorgegeven. Een paar uur nadat de marine het contact met de onderzeeër verloor, werd onder water een harde knal waargenomen. Die was mogelijk van de explosie aan boord van het schip.

De onderzeeër verdween in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan, ongeveer 400 kilometer uit de Argentijnse kust. Sinds de verdwijning van het schip zochten tientallen schepen en vliegtuigen en duizenden mensen uit Argentinië, Chili, Brazilië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië op ruim 450 kilometer van de kust naar sporen van de duikboot.

De vermiste ARA San Juan was twee dagen voor vertrek nog gekeurd en veilig bevonden. Het vaartuig had anders nooit mogen vertrekken, zei de Argentijnse marine. Volgens sommige familieleden was het meer dan dertig jaar oude schip door jarenlange bezuinigingen slecht onderhouden.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug