Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veroordeelde militairen genieten privileges in gevangenis

Datum : 04/04/2011
Land : Colombia

Veroordeelde militairen genieten privileges in gevangenis

De voorzitter van de Colombiaanse Senaat, Armando Benedetti, heeft harde uitspraken gedaan aan het adres van de minister van Defensie, Rodrigo Rivera, nadat bekend is geworden dat gevangenen in de militaire gevangenis in Tolemaida grote privileges genieten ten opzichte van andere gevangenen in het land. Dit werd bekend door een reportage van het tijdschrift Semana.

Soldaten die veroordeeld zijn voor het schenden van mensenrechten blijken op regelmatige basis de gevangenis te kunnen verlaten om op ‘vakantie’ te gaan in resorts als Cartagena en het eiland San Andrés, krijgen toestemming om mobiele telefoons te bezitten en geven feesten in de gevangenis waar ook prostituees bij aanwezig zijn.

Een opmerkelijk geval is dat van sergeant Sandro Fernando Barrero, die veroordeeld is tot veertig jaar cel voor het martelen en doden van vier boeren in 2000. Hij heeft een ‘baan’ gekregen, waar verder geen details van bekend zijn en op basis waarvan hijtoestemming heeft de gevangenis in en uit te lopen wanneer hij dat wil.

“Het lijkt erop dat de staat zich erger gedraagt dan de terroristen en moordenaars of wie dan ook die zich tegen de staat keert”, aldus Benedetti. “De eerste persoon die hier verantwoordelijk voor is, is de minister van Defensie’.

In reactie op de sterke veroordeling heeft Rivera laten weten dat de verantwoordelijkheid niet bij hem ligt, maar bij de nationale gevangenisautoriteit en het leger. Opperbevelhebber van het leger, generaal Edgar Cely, heeft laten weten dat de zaak onderzocht zal worden.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug