Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veroordeling na politieke moord in 1982

Datum : 01/02/2019
Land : Chili

Veroordeling na politieke moord in 1982

Een Chileense rechtbank veroordeelde op woensdag 30 januari zes mannen voor de moord op voormalig president Eduardo Frei Montalva in 1982, op dat moment leider van de gematigde oppositie tegen dictator Augusto Pinochet.

In een uitspraak gebaseerd op een dossier van 811 bladzijden veroordeelde rechter Alejandro Madrid een voormalige veiligheidsagent, vier artsen en Frei’s chauffeur voor vergiftiging van de politicus na een operatie in een kliniek in de hoofdstad Santiago, en voor het doen verdwijnen van het autopsierapport.

Eduardo Frei van de Christen Democratische Partij was president van Chili van 1964 (foto) tot 1970. Onder zijn bewind startte een landhervormingsprogramma en werd een meerderheidsbelang genomen in de koperindustrie, tot dan toe in buitenlandse handen. In eerste instantie steunde hij de militaire staatsgreep tegen zijn gekozen opvolger, Salvador Allende, maar al snel ontpopte hij zich tot een belangrijke tegenstander van de militaire junta vanwege de grootschalige schendingen van de mensenrechten. Op het moment van zijn dood op 22 januari 1982 was hij bezig de gematigde oppositie te verenigen in een poging generaal Pinochet af te zetten als president.

“De regering besloot daarop dat hij geëlimineerd diende te worden”, aldus Frei’s dochter Carmen, vice-voorzitter van de Christen Democratische Partij en schrijfster van een boek over haar vader.

Frei’s dood werd lange tijd gezien als een natuurlijke, maar in 2000 kreeg de familie aanwijzingen van het tegendeel. Het onderzoek werd in 2002 heropend en nadat zijn stoffelijk overschot in 2004 opgegraven was, werden er gifsporen in het lichaam aangetroffen. Dit leidde in 2009 uiteindelijk tot de aanklacht tegen de zes mannen.

Rechter Madrid veroordeelde de zes tot gevangenisstraffen tussen de drie en tien jaar. In een verklaring condoleerde president Sebastián Piñera de familie Frei en sprak zijn afschuw uit over deze wrede daad.

“De strijd eindigt hier niet”, zei de naar zijn vader genoemde zoon van Frei, zelf ook president van Chili tussen 1994 en 2000. “Onze volgende taak is het om de politiek verantwoordelijken uit die tijd op te sporen. Dit was niet gewoon het werk van een paar agenten en artsen”, aldus Eduardo Frei Jr.

Bron : New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug