Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veroordeling voor vasthouden zoon voormalig FARC gevangene

Datum : 25/04/2013
Land : Colombia

Veroordeling voor vasthouden zoon voormalig FARC gevangene

De Colombiaanse boer José Crisanto Gómez, aan wie door de FARC de zorg van de in 2004 geboren zoon van destijds door deze guerrilla gegijzelde Clara Rojas werd toevertrouwd, is veroordeeld tot een celstraf van 33 jaar. Het hooggerechtshof in Villavicencio bevond Gómez schuldig aan verzwaarde ontvoering, rebellie, persoonlijke fraude en het afleggen van valse verklaringen. Naast de celstraf werd Gómez veroordeeld tot het betalen van een boete van 1,6 miljoen dollar.

Rojas werd in 2002 ontvoerd door de FARC, samen met voormalig presidentskandidate Ingrid Betancourt. Haar zoontje Emmanuel werd in 2004 geboren. Verondersteld wordt dat zijn vader een lid van de FARC is. Enkele dagen voordat zijn moeder werd vrijgelaten in 2008 werd Emmanuel teruggevonden in een opvanghuis in Bogotá. Hij kwam hier terecht nadat Gómez hem naar een ziekenhuis had gebracht in verband met berglepra, malaria, ondervoeding en een gebroken arm.

Het verhaal van de boer aan wie de acht maanden oude zoon van Rojas werd toevertrouwd diende als basis voor de film “Operación E”, die recentelijk in Colombia werd gepresenteerd. Rojas probeerde de vertoning van de film via gerechtelijke weg te voorkomen, omdat de film de rechten van haar zoon Emmanuel zouden schaden.

Bron : La Prensa
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug