Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Veroordelingen in zaak Cáceres

Datum : 30/11/2018
Land : Honduras

Veroordelingen in zaak Cáceres

In maart was David Castillo, het vermoedelijke ‘brein’ achter de moord op de milieuactiviste Berta Cáceres in 2016, al door de Hondurese autoriteiten gearresteerd. Op donderdag 29 november heeft een rechtbank in de hoofdstad Tegucigalpa zeven uitvoerders schuldig bevonden, waaronder vier militairen.

Het hof oordeelde dat deze zeven personen huurmoordenaars waren die Cáceres uit de weg moesten ruimen, omdat ze de bouw van de Agua Zarca dam vertraagde. Dit leidde tot grote financiële verliezen van Castillo’s energiebedrijf Desa.

Tot de veroordeelden behoren onder meer Sergio Ramón Rodríguez, manager voor gemeenschappen en milieu van Desa, en Douglas Geovanny Bustillo, hoofd veiligheid van het bedrijf. Vier van de zeven werden ook veroordeeld voor de moordaanslag op de Mexicaanse activist Gustavo Castro, die de avond van 2 maart 2016 toevallig bij Cáceres op bezoek was. Castro overleefde ternauwernood.

De uitspraak van het hof werd verwelkomd door de nabestaanden van Cáceres en haar collega’s, maar ze herhaalden hun eis dat ook de opdrachtgevers van de moord vervolgd dienen te worden.

Berta Cáceres was de coördinator van de inheemse organisatie COPINH, maar voerde daarnaast ook actie voor andere zaken. Het onderzoek in de zaak naar haar moord werd een soort lakmoestest voor Honduras, een land waar corruptie en straffeloosheid de norm zijn, en voor het rechtssysteem in het land waar miljoenen euro’s aan internationale hulp ingepompt zijn.

Desondanks werd de zaak vanaf het begin geplaagd door klachten over geheimhouding en vooringenomenheid. De rechtbank herhaalde tijdens de uitspraak de betrokkenheid van David Castillo, een in de Verenigde Staten opgeleide voormalige inlichtingenofficier. Castillo zal apart terecht staan voor zijn rol in deze zaak.

De echtgenote van een van de zeven vond echter dat er onschuldigen veroordeeld waren “om mensen hogerop te beschermen”. De uitspraak zal op 10 januari 2019 zijn.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug