Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verrassende ruk naar links bij verkiezingen Chili

Datum : 20/11/2017
Land : Chili

Verrassende ruk naar links bij verkiezingen Chili

De rechtse kandidaat Sebastián Piñera is met 36 procent van de stemmen als eerste uit de bus gekomen in de eerste ronde van de Chileense presidentsverkiezingen van 19 november. Dat was geen verrassing, wel dat de twee linkse kandidaten Alejandro Guillier en Beatriz Sánchez samen 43 procent behaalden.

Dat week flink af van wat de peilingen hadden voorspeld. Piñera – van 2010 tot 2014 de enige rechtse president sinds het herstel van de democratie in  – zou 43 tot 45 procent halen. Guillier, kandidaat van de linkervleugel van de centrumlinkse regering van Michelle Bachelet, stond op 23 procent en dat klopte inderdaad. Maar Sánchez (foto), kandidaat van het Frente Amplio (Breed Front), een samenwerkingsverband van radicalere linkse partijen en groepen, kreeg in de peilingen maar 8 tot 13 procent. In werkelijkheid gaven de kiezers haar 20 procent.

De christendemocratische regeringspartij kwam voor het eerst sinds 1990 met een alleen door de eigen partij gesteunde kandidaat. Dat werd een ramp. Carolina Goíc kreeg maar 6 procent. De kandidaten van de zittende regering, Guillier en Goíc, behaalden samen slechts 29 procent. Toch toonde de in maart 2018 vertrekkende socialistische president Bachelet zich verheugd. Ze zag in de uitslag – nooit eerder in de Chileense geschiedenis behaalden door linkse partijen gesteunde presidentskandidaten zo’n hoog percentage stemmen – een ondersteuning van de door haar regering ondernomen hervormingen.

Bovendien is het nu verre van vanzelfsprekend dat Bachelet wordt opgevolgd door Piñera, die een deel van die hervormingen wil terugdraaien. Al geruime tijd dachten de meeste Chilenen dat Piñera de volgende president zou worden. In de tweede ronde op 17 december tussen Piñera en Guillier (foto) zal het echter spannend worden. Ook Guillier kan winnen als de aanhangers van Sánchez en Goíc voor hem kiezen. 

Op 19 december waren er ook verkiezingen voor alle leden van de Kamer van Afgevaardigden en de helft van de senatoren. Voor het eerst met een stelsel van evenredige vertegenwoordiging en met quota voor vrouwen op de kandidatenlijsten. Nadere analyse moet uitwijzen wat het effect van het eerste is geweest, maar het percentage vrouwelijke parlementariërs is licht gestegen: van 16 naar 21 procent. De rechtse coalitie van Piñera heeft in beide kamers iets minder dan de helft van de zetels verworven, de christendemocraten verloren nooit eerder zoveel zetels. Het Frente Amplio gaat echter van twee naar een twintigtal zetels in de Kamer en waarschijnlijk één in de Senaat.

Op één punt zaten de opiniepeilers er niet naast. De opkomst was laag: 47 procent. Vier jaar geleden was dat in de toen niet spannende tweede ronde nog lager: 42 procent. Nu de uitslag weer open ligt, gaan op 17 december misschien juist meer mensen naar de stembus. En het is heel goed mogelijk dat Chili niet aansluit bij de regionale tendens om linksgeoriënteerde presidenten te vervangen door rechtse. 

Bron : El Mostrador, El Mercurio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug