Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vervalste houtcertificaten in Peru

Datum : 04/03/2011
Land : Peru

Vervalste houtcertificaten in Peru

De Peruaanse overheid heeft in het geheim toegegeven dat 70 tot 90 procent van het exportmahoniehout illegaal wordt gekapt. Dit staat in een ‘cable’ van de Amerikaanse ambassade, onthuld door WikiLeaks. Ook werd bekend dat in de houtsector witwassing, vervalsing van documenten en omkoperij aan de gang is.

Deze bekendmaking zal invloed hebben op verschillende Noord Amerikaanse bedrijven die hardhout uit de Amazone importeren. Zoals bekend is geworden uit de gelekte documenten speelt de Amerikaanse houthandel nog altijd een belangrijke rol in de illegale houtkap, omdat hier de grootste vraag vandaan komt.
Illegale houtkap in Peru haalde enkele weken geleden ook al de internationale krantenkoppen. Toen werd bekendgemaakt dat houtkappers beschermde gebieden, waar ongecontacteerde stammen leven, binnendringen. Hierdoor worden de stammen gedwongen de grens over te vluchten naar Brazilië. Het gaat hier onder andere om de Murunahua stam.

Survival international spoort de Peruaanse overheid aan ervoor te zorgen dat het leefgebied van deze stammen beter beschermd wordt. Stephen Corry, directeur van Survival International, geeft het volgende commentaar: "Het is onbegrijpelijk dat er vijf jaar later nog steeds sprake is van systematische illegale houtkap en een volledig gebrek aan bescherming van het leefgebied van kwetsbare stammen. Consumenten in de VS en Europa kunnen simpelweg niet bouwen op documenten die beweren dat het Peruaanse mahoniehout duurzaam is."
 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug