Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vervroegde verkiezingen verlaat

Datum : 28/02/2020
Land : Guyana

Vervroegde verkiezingen verlaat

Guyana maakt zich niet alleen op voor verkiezingen op maandag 2 maart, velen maken zich ook zorgen. Eén van hen is de leider van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (LJP), Lennox Shuman. Tijdens een vraaggesprek met de Stabroek News vertelde Shuman dat hij tijdens zijn campagne in het binnenland (foto) veel mensen gesproken had die bang waren voor een gewelddadige nasleep. Zijn verkiezingstournee bracht Shuman en andere LJP-politici naar de regio’s 1, 2, 3, 7, 8 en 9. Volgens hem aarzelen veel mensen om op zijn partij te stemmen, omdat ze bang zijn voor intimidatie van de kant van de twee belangrijkste politieke partijen van het land, de PNC en de PPP.

Beide partijen domineren het Guyanese politieke landschap al sinds de onafhankelijkheid in 1966, waarbij de PNC vooral de Afro-Guyanezen vertegenwoordigde, en de PPP meer de Guyanezen van Indiase komaf. Dankzij een alliantie met een andere politieke partij had de PNC sinds 2015 een meerderheid van één stem in het 65-leden tellende parlement. In december 2018 overleefde de regering van president Granger een motie van wantrouwen niet. Ondanks protesten van de oppositie bleef de regering-Granger gewoon zitten, zelfs tot na de termijn die op 18 september 2019 eindigde. Pas op 28 september kondigde Granger aan dat de verkiezingen op 2 maart 2020 zouden plaatsvinden.

Inmiddels zijn de spanningen zover opgelopen dat de vertegenwoordigster van de Verenigde Naties in het land, Mikiko Tanaka, zich geroepen voelde de Guyanezen er aan te herinneren dat eerlijke en vreedzame verkiezingen cruciaal zijn voor de toekomst van het land. In een videoboodschap onderstreepte ze het belang van een “waardig aanvaarden van de uitslag door alle politieke partijen.” Volgens Tanaka “is het tijd voor alle betrokkenen om hun toewijding aan de democratische principes, processen en instellingen te tonen en niet uit het oog te verliezen dat eerlijke verkiezingen de wil van het volk vertegenwoordigen.”

Bron : /www.stabroeknews.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug