Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vervuiling inheems gebied Peru onderzocht

Datum : 20/09/2019
Land : Peru

Vervuiling inheems gebied Peru onderzocht

Deze week heeft het Peruaanse Ministerie van Cultuur een overeenkomst gesloten met het Franse Onderzoeksinstituut voor Ontwikkeling (IRD), om de bronnen van de vervuiling in het gebied van het inheemse Nahua volk te achterhalen.

Ook het Ministerie van Milieu is betrokken bij het onderzoek naar de vervuiling van het Kugapakori reservaat in Cusco, waar 382 Nahua leven. De Nahua zijn één van de zes formeel erkende inheemse volken in Peru met de status ‘en situación de contacto inicial’ (waar pas recent contact mee gelegd is). Hun gezondheid is mogelijk ernstig aangetast doordat hun leefomgeving vervuild is met kwik.

Volgens een persbericht van het Ministerie van Cultuur zal gezamenlijk onderzoek aantonen waar de oorsprong van de vervuiling ligt. Zodoende hoopt men te komen “tot de beste strategieën tegen de vervuiling en ter bescherming van de gezondheid van de Nahua”, aldus de Minister van Cultuur, Luis Jaime Castillo.

Het persbericht gaat verder niet in op de gezondheidsklachten, mogelijke bronnen van het kwik of te nemen maatregelen, maar kwik wordt veel gebruikt door (illegale) goudzoekers.

Bron : Gobierno de Peru
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug