Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verwanten verdwenen Argentijnse onderzeeboot starten crowdfunding voor zoektocht

Datum : 26/02/2018
Land : Argentinië

Verwanten verdwenen Argentijnse onderzeeboot starten crowdfunding voor zoektocht

Verwanten van de 44 bemanningsleden van een verdwenen Argentijnse onderzeeër zijn begonnen met de werving van fondsen voor een particuliere zoekactie. De marine stopte met zijn reddingsmissie van de ARA San Juan in december vorig jaar,  twee weken nadat het schip vermist was. Verwanten hebben een rekening geopend en hebben het publiek gevraagd te doneren.

Er is geen spoor van de onderzeeboot gevonden ondanks uitgebreid zoeken onder water en vanuit de lucht. Iedereen die aan boord was, wordt verondersteld dood te zijn. Er werd aangenomen dat ze niet langer dan tien dagen aan zuurstof hadden. De marine stopte zijn reddingsmissie twee weken na de verdwijning van de onderzeeboot en zei dat er geen hoop meer was op het vinden van overlevenden. De zoektocht naar het verdwenen schip en de lichamen van de bemanning duurde voort, maar met een kleiner aantal schepen.

"We willen blijven zoeken, we gaan niet stoppen", zeiden familieleden in een verklaring. "We zijn op zoek naar de waarheid en je kunt met ons meedoen, met een kleine gift zullen we een grote stap zetten. Help ons. " De families van de bemanningsleden hebben al lang ontevredenheid geuit over de manier waarop de marine de nasleep van de verdwijning van de onderzeeër heeft aangepakt. Sommigen zeiden dat ze de officiële versie van de gebeurtenissen niet geloofden, terwijl anderen zeiden dat ze de lichamen van hun geliefden moesten vinden om te kunnen rouwen.

Sommige familieleden gaven aan dat de onderzeeër, die 34 jaar oud was, zich in een slechte staat van onderhoud bevond. De Argentijnse marine zei dat het systeemveiligheidscontroles had doorstaan en president Mauricio Macri zei dat het "in perfecte staat" verkeerde.

Meer dan tien landen hielpen bij het officiële onderzoek en 4.000 personeelsleden werden ingezet. Eerder deze maand kondigde de Argentijnse regering aan $ 4,9 miljoen ter beschikking te stellen voor informatie die tot het vinden van de onderzeeër zou leiden.

De ARA San Juan, een marineschip, keerde terug van een routinemissie naar Ushuaia, nabij het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, toen het een "elektrische storing" meldde. Volgens marinecommandant Gabriel Galeazzi kwam de onderzeeër tevoorschijn en rapporteerde wat werd beschreven als een "kortsluiting" in de accu's van het schip.

De onderzeeboot kreeg opdracht terug te keren naar de basis, maar het schip verdween. Het laatste contact van de Argentijnse marine met het schip was op 15 november 2017 om ongeveer 07:30, waarna de kapitein naar verluidt bevestigde dat het met de bemanning goed was.

Acht dagen nadat de onderzeeboot was verdwenen, verklaarde de in Wenen gevestigde Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty Organization dat het een paar uur na het laatste contact met de boot, ongeveer 60 kilometer ten noorden van de laatst bekende positie van het schip, een geluid had gedetecteerd. De Argentijnse marine zei dat dit het geluid kon zijn van de onderzeeër die implodeerde.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug