Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Verwerking van verzoek tot gratie geaccepteerd

Datum : 17/11/2012
Land : Peru

Verwerking van verzoek tot gratie geaccepteerd

Het verzoek tot gratie van Alberto Fujimori wordt in behandeling genomen. Fujimori is ex-president van Peru en zit sinds 2007 gevangenisstraf uit vanwege corruptie en schending van mensenrechten. Hoewel de ‘Fujimoristas’ nog steeds een groot aantal aanhangers hebben, zijn er ook veel mensen die vinden dat Fujimori zich moet verontschuldigen voor zijn misdaden.

Bijna een maand na de indiening van het verzoek om een humanitair pardon door de vier zonen van de voormalige Peruaanse president, is het verzoek tot aanvang van de procedure geaccepteerd. De commissie voor presidentiële gratie eist 10 documenten met redenen voor gratie op humanitaire gronden, waarvan sommigen al door zijn familie zijn ingediend. Fujimori zelf heeft dit verzoek, in tegenstelling tot zijn zonen, niet getekend. Op dat moment wilde hij niet tekenen omdat hij de daden waarvoor hij werd veroordeeld niet accepteerde en hij en zijn familie nog steeds zijn onschuld verdedigen.

Fujimori is, na gevlucht te zijn naar Japan en vervolgens toch uitgeleverd te zijn aan Peru, veroordeeld in 2009 tot 25 jaar gevangenisstraf. Dit voor betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid bij het Barrios Altos bloedbad (in het centrum van Lima) en verdwijningen in de Cantuta Universiteit, in 1992 gepleegd door de paramilitaire groep Colina. Die is gevormd tijdens zijn regering als deel van de strategie tegen de terroristische groep Sendero Luminoso.
Hij werd in 2009 ook veroordeeld voor ontvoering van een journalist en een zakenman in 1992. Jaren later werd hij onder andere veroordeeld op beschuldiging van machtsmisbruik, corruptie van ambtenaren, verduistering van publieke goederen en schending van de geheimhouding van communicatie.

De kinderen van Fujimori beweren dat het leven in de gevangenis de gezondheid van hun vader schaadt. Hij heeft in het laatste decennium meerdere operaties tegen kanker moeten ondergaan. Maar in beelden van de gevangenis die een Peruaanse krant publiceerde, lijkt de ex- president een normaal leven te leiden en medische zorg te krijgen.

De regering van huidig president Ollanta Humala heeft tot nu toe tegenstrijdige signalen gegeven over het besluit over het pardon. In september meldde hij dat er nog geen verzoek tot gratie was ingediend. Toen dit wel zo was, meldde de minister van Justitie dat er meer dan honderd verzoeken tot gratie waren die ze moesten onderzoeken. Hierdoor is veel aandacht gekomen voor het thema van gratie. Zo werd bekend dat enkelen gevangenen stierven terwijl hun procedure bezig was.

 
 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug