Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vicepresident van Ecuador neemt ontslag

Datum : 05/12/2018
Land : Ecuador

Vicepresident van Ecuador neemt ontslag

Dinsdag diende María Alejandra Vicuña haar ontslag in als vicepresident van Ecuador, een functie die zij bekleedde sinds begin januari toen zij de ontslagen Jorge Glas opvolgde. Opnieuw een klap voor president Lenín Moreno die sinds hij aan de macht kwam in 2017 nu al zijn tweede vicepresident is kwijt geraakt.

In beide gevallen is de aanleiding een beschuldiging van corruptie. María Alejandra Vicuña wordt ervan beschuldigd dat zij jaren geleden in haar functie van wetgever voor de Alianza PAIS, de partij van voormalig president Rafael Correa, geld zou hebben aangenomen voor privédoeleinden. Vicuña spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat het geld een gift van een politiek adviseur was, bestemd voor een van de aan de Alianza PAIS gelieerde partijen. Om haar de gelegenheid te geven zich voor te bereiden op haar zaak die begin volgend jaar zal voorkomen, had president Moreno haar afgelopen maandag van al haar taken ontheven. Maar Vicuña vindt dat zij, ondanks de steun van Moreno, haar functie als vicepresident niet meer naar behoren kan uitoefenen en diende een dag later haar ontslag in. ”Het land verdient deze instabiliteit niet”, zei ze in een verklaring. Wie haar opvolger gaat worden is nog niet bekend.

Haar voorganger Jorge Glas werd eveneens beschuldigd van corruptie, als onderdeel van een groter schandaal rond de Braziliaanse bouwmaatschappij Odebrecht. De omkopingspraktijken van dit bedrijf hebben de afgelopen jaren al meerdere Latijns-Amerikaanse politici ten val gebracht. Glas zou maar liefst ruim dertien miljoen dollar in eigen zak gestoken hebben. Hij werd eerder dit jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Vicuña erkent dat zij het geld ontvangen heeft, maar verklaart dat zij niet op het verzoek van de politiek adviseur om benoemd te worden op een regeringspost is ingegaan. Het resultaat is dat zij nu zelf het slachtoffer van laster is geworden.

Bron : El Universo, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug