Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Videla geeft moorden toe tijdens dictatuur

Datum : 16/04/2012
Land : Argentinië

Videla geeft moorden toe tijdens dictatuur

Voormalig Argentijns president Jorge Rafael Videla heeft voor de eerste keer toegegeven dat de laatste militaire dictatuur “zeven- of achtduizend mensen” heeft vermoord. Daarnaast zei hij dat de junta  lichamen liet verdwijnen om “demonstraties in binnen- en buitenland te voorkomen.”

Het boek met de titel Disposición Final, dat is geschreven door de journalist Ceferino Reato en afgelopen zaterdag voor het eerst werd uitgebracht, is gebaseerd op een 20-uur durend interview van de schrijver met Videla dat werd gehouden tussen oktober 2011 en maart 2012 in de federale Campo de Mayo-gevangenis.

In het boek, gepubliceerd door Random House Mondadori, zegt de voormalig president dat de staatsgreep in 1976 “een vergissing was” omdat “het niet noodzakelijk was om ondermijning te bevechten.” Videla, die veroordeeld is voor misdaden tegen de mensheid, verwees naar de vermoorde mensen als “de prijs die we moesten betalen om de oorlog tegen ondermijning te winnen.”

Estela Barnes de Carlotto, voorzitter van de Abuelas de Plazo de Mayo ( de grootmoeders van de Plaza de Mayo) , betreurt Videla’s gebrek aan wroeging en verwierp het feit dat “hij opschept” over ontvoering en het laten verdwijnen van mensen.

Bron : Buenos Aires Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug