Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vijf inheemse talen Paraguay op uitsterven

Datum : 11/11/2014
Land : Paraguay

Vijf inheemse talen Paraguay op uitsterven

Van de twintig erkende inheemse talen in Paraguay, staan er vijf op uitsterven. Dit zegt het Nationaal Taalinstituut (SPL).

De taal van de Guaná, een volk zonder schrift dat de kusten bewoond van de rivier Apa in de deelstaat Concepción, baart het SPL de meeste zorgen. Het instituut heeft in samenwerking met Noord-Amerikaanse taalonderzoekers een noodplan opgesteld om de taal, die slechts vier hoogbejaarde spreeksters kent, vast te leggen.

In het geval van het bedreigde Manjui-Lumnanas, dat wordt gesproken in drie dorpen in de deelstaat Boquerón, organiseert het SPL gespreksrondes van 10 tot en met 14 november. Hier zal het instituut in overleg met dorpsafgevaardigden de agenda bespreken voor vastleggen, en mogelijk revitalisering van hun taal.

Daarnaast beschouwt het SPL ook het Sanapaná, Angaité en Matako-Mataguayo als talen die zonder tijdig ingrijpen ten dode zijn opgeschreven. De directrice van het Taalinstituut, Ladislaa Alcaráz Silvero, wees tevens op het “tegen alle afspraken in” afnemende gebruik bij officiële gelegenheden van het Guaraní. Deze inheemse taal is naast het Spaans de officiële taal van Paraguay.

Bron : Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug