Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vlaams gezin achtervolgd door natuurgeweld

Datum : 08/09/2017
Land : Mexico

Vlaams gezin achtervolgd door natuurgeweld

De wereldreis van de Belgisch-Argentijnse familie Geerts uit Gent kent vanaf het begin spannende momenten. Hun reis begon op 27 juli in Cuba. Op 25 augustus vertrokken ze naar Mexico. Net op tijd, want orkaan Irma naderde het eiland, vertelt Kris Geerts aan het Vlaamse Nieuwsblad vanuit Puebla. Dat Irma naderde en ook orkaan Harvey nog in de buurt was, bleef niet onopgemerkt. “Ik ging in Remedios naar de bakker en was in een uur tijd ingesloten door de hevige regenval. De straten stonden onder water. Onze kinderen hebben er zelfs in gezwommen.”

Maar ook in Mexico werd het spannend. In Puebla werden ze vannacht wakker geschud door de hevige aardbeving aan de zuidkust van het land. “Om middernacht beefde de aarde plots. Het waren hevige schokken. We zijn meteen met onze kinderen de kamer uit gegaan. Samen met de andere bewoners van onze verblijfplaats verzamelden we op de binnenplaats, voor het geval er nog naschokken zouden komen. Door de hevigheid van de schokken wandelden we als dronken mannen en vrouwen naar buiten. Gelukkig zijn we ongedeerd, maar we zijn wel erg geschrokken.”

Het natuurgeweld heeft veel invloed op het reisschema van de familie Geerts: “We hádden onze plannen al gewijzigd. Normaal zouden we naar Veracruz trekken, een kuststad aan de Caribische zee. Maar dan zouden we richting de orkaan gaan. Dat was dus geen optie. We besloten daarom om zuidwaarts te reizen, richting Oaxaca. Maar dat is dichter bij het epicentrum van de aardbeving, naschokken zullen daar dus nog heviger zijn. We staan dus voor een dilemma. In Puebla zelf blijven is ook geen optie. Want hier wordt nog een ándere orkaan verwacht, orkaan Katia.”  Komend weekend worden in Mexico hevige regenbuien en zware windstoten verwacht met gevaar voor overstromingen.

Het gezin zal het er vermoedelijk toch op wagen en de bus richting Oaxaca nemen. “We mogen er alleszins niet te lang mee wachten, want dan wordt de busreis mogelijk niet meer veilig door de regenval.” De reis van Kris met zijn echtgenote Analia en kinderen Belén (7) en Santiago (9) duurt nog tot juli 2018. “Tijdens onze reis geven we onze kinderen zelf les. Door de omstandigheden nu hebben ze meteen ook al een les gekregen in overleven.”

Bron : www.nieuwsblad.be
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug