Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Vliegende schedels' in Rio de Janeiro

Datum : 18/07/2019
Land : Brazilië

'Vliegende schedels' in Rio de Janeiro

De nieuwste stap in het beleid van gouverneur Witzel in harde aanpak van de misdaad in Rio de Janeiro is de inzet van politiehelikopters.

De helikopters worden door de bewoners van de arme wijken van de stad inmiddels ‘caveirão voador’ genoemd, letterlijk vliegende schedels. Deze naam is een verwijzing naar de eerder gebruikte pantserwagens, die vaak willekeurig vurend door de favelas reden. Een recent rapport meldt dat de favelas ook vanuit de vliegende caveirão regelmatig onder vuur genomen worden.

Vorig jaar werden de helikopters 86 keer ingezet, vooral bij operaties in de noordelijke favelas Maré en Pedreira. Na een dodelijk ongeval in juni 2018 waarbij een tiener dodelijk getroffen werd door een kogel, werd het de politie verboden vanuit helikopters het vuur te openen. Dit verbod werd later opgeheven en in het eerste kwartaal van 2019 waren er niet minder dan zeven berichten van politievuur vanuit de lucht. De kans op onschuldige slachtoffers neemt daarbij natuurlijk toe.

Gouverneur Witzel is in oktober vorig jaar gekozen en met de verkiezingsbelofte de stad veiliger te maken. Onder meer door de politie de bevoegdheid te geven misdaders ter plekke neer te schieten als ze een wapen dragen. In maart dit jaar bevestigde Witzel dat de politie gebruik maakt van sluipschutters vanuit helikopters.

Dit nieuwe beleid levert veel kritiek op van mensenrechtenorganisaties en anderen, maar Witzel trekt zich daar vooralsnog weinig van aan. Volgens een inwoner van een van de favelas is er nu helemaal geen plek meer veilig voor het wapengeweld in zijn buurt: “Deze vliegende schedels geven me het gevoel in het oerwoud te zijn en als een beest opgejaagd te worden. Ik voel me als een dier, gevangen in mijn eigen huis.”

Bron : Insight Crime
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug