Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vluchtelingenstroom in Colombia

Datum : 05/04/2019
Land : Colombia

Vluchtelingenstroom in Colombia

Het Colombiaanse plaatsje Necoclí, aan de Caribische kust, ontvangt recentelijk veel meer buitenlanders dan normaal. Zeshonderd van hen, uit onder meer Cuba, Angola, Congo, Senegal en Haïti, zijn hier gestrand. Het betreft geen toeristen maar vluchtelingen, op een illegale route op zoek naar de ‘American dream’ in de Verenigde Staten.

Deze vluchtelingen hebben nauwelijks middelen van bestaan en willen ook niet in Necoclí blijven. Het probleem is dat hun route richting Midden-Amerika afgesloten is door lokale bewoners. Hoewel sommigen in hun eigen tenten kunnen overnachten, zijn allen aangewezen op voedseldonaties en andere giften van de mensen die ze tegenkomen op hun route.

Ze zijn hier, aan de kust van het departement Antioquia, terechtgekomen in de hoop via de grensplaats Capurganá, aan de overkant van de Golf van Darién, de oversteek naar Panama te kunnen maken. Plaatselijke inwoners spelen hier al lang op in door boottochten aan te bieden. Met name de smokkelaarsbende Los Coyotes speelt hier een grote rol in.

Acht leden van deze bende zijn echter in maart 2019 gearresteerd, niet alleen vanwege hun illegale vervoersdiensten, maar ook op aanklacht van moord en mishandeling. Ook zouden ze verantwoordelijk zijn geweest voor het bewust laten verdrinken van een groep zwangere, buitenlandse vrouwen op zee.

Uit protest tegen de onveilige situatie is de bevolking van Capurganá in actie gekomen tegen de illegale en gevaarlijke activiteiten aan hun stranden. Bovendien zijn er geruchten dat de vluchtelingen besmettelijke ziektes met zich meedragen. Lokale medische voorzieningen zijn niet toereikend om een grote uitbraak van ziekte te bestrijden, ook omdat de verantwoordelijke autoriteiten uitgaan van slechts tweehonderd vluchtelingen.

Maar ook in Necoclí zelf, met ongeveer vijftigduizend inwoners, zijn er grote bezwaren tegen de instroom van buitenlanders. Desondanks zijn er ook Necocliceños die de vluchtelingen helpen, ondanks de taalbarrière met mensen die alleen Frans of Portugees spreken. De geboden hulp is echter niet genoeg voor de zeshonderd gestranden.

Inmiddels zijn er ook berichten dat de autoriteiten in Necoclí de spanningen proberen te verlichten door de vluchtelingen, waaronder zo’n honderdtwintig Cubanen, zo spoedig mogelijk naar Capurganá af te laten reizen waardoor dezen toch weer een stapje dichter bij hun eindbestemming zullen zijn.

Bron : Analisis Urbano.org
Bookmark and Share


Terug