Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN berispt Brazilië wegens illegale onteigening

Datum : 02/05/2011
Land : Brazilië

VN berispt Brazilië wegens illegale onteigening

De speciaal gezant van de Verenigde Naties (VN) voor woningrecht, R. Rolnik, heeft fel uitgehaald naar Brazilië. Omwille van het aanstaande WK voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 worden ten minste in acht steden duizenden gezinnen illegaal uit hun woningen gezet, aldus Rolnik.

Rolnik zegt dat de VN vooral is geschokt door de wijze waarop gezinnen uit hun woning worden geplaatst. “Er is geen overleg, geen transparantie. De mensen staan voor een voldongen feit. De overheid treedt arbitrair en eenzijdig op.”, aldus Rolnik in haar rapport.

Het zou gaan om de steden Rio de Janeiro, Belo Horizonte, São Paulo, Curutiba, Porto Alegre, Recife, Natal en Fortaleza waar reeds duizenden gezinnen zonder enige vorm van overleg of uitleg uit hun huis zijn geplaatst. 

Volgens de VN-gezant biedt men de betreffende mensen geen alternatieven. Ook is er geen sprake van een compensatieregeling en wanneer dit wel het geval is zijn de voorzieningen schaars en relatief veraf gelegen.

De uithaal van de VN komt voor Brazilië waarschijnlijk niet als een verrassing. Immers, de nieuwe regering van president Dilma Rousseff heeft vanaf haar aantreden verklaard dat het respecteren van de mensenrechten een van de pijlers van haar regeerperiode zal zijn. 

Brazilië heeft nog niet officieel gereageerd op de beschuldigingen.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug