Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN beroepen zich op hun immuniteit bij schadeclaims Haïti

Datum : 22/02/2013
Land : Haïti

VN beroepen zich op hun immuniteit bij schadeclaims Haïti

De Verenigde Naties hebben vandaag de schadeclaims van 5000 Haïtiaanse choleraslachtoffers officieel afgewezen op basis van hun diplomatieke onschendbaarheid.

De claims lopen op tot in de miljoenen: voor ieder overleden slachtoffer wordt minstens 100.000 dollar geëist, voor iedere zieke minstens 50.000 dollar. In totaal heeft de cholera-epidemie die in 2012 in Haïti uitbrak ruim 8.000 mensen het leven gekost en meer dan 600.000 mensen geïnfecteerd.

Er was in geen honderd jaar cholera in Haïti gesignaleerd tot de uitbraak in 2012, die heeft geleid tot de grootste cholera-epidemie van de moderne tijd. Onderzoek toont aan dat de cholera destijds verspreid is door Nepalese VN-soldaten, die Haïti te hulp kwamen na de hevige aardbeving in 2010. Er wordt vermoed dat er een lek is geweest in de riolering van het Nepalese VN-kamp. Cholera is in Nepal nog altijd een wijdverspreide ziekte. De VN hebben de verantwoordelijkheid voor het verspreiden van de ziekte nooit op zich willen nemen, bij gebrek aan bewijs.

Ban Ki-Moon, de secretaris generaal van de Verenigde Naties, heeft de president van Haiti, Michel Martelly, vandaag persoonlijk gebeld om hem het nieuws mede te delen. De slachtoffers gaan de zaak nu bij een Nationaal Hof voortzetten.
 

Bron : BBC News, The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug