Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN: 'FARC rekruteert minderjarigen'

Datum : 31/12/2013
Land : Colombia

VN: 'FARC rekruteert minderjarigen'

De Colombiaanse representant voor de VN, Fabrizio Hochchild, beschuldigt de FARC van het rekruteren van minderjarigen gedurende het vredesproces. 

“Elke dag vindt rekrutering van kinderen plaats. Een paar dagen geleden was ik in de Cauca regio en hoorde van kinderen tussen de 9 en 15 jaar die gerekruteerd werden. Dit gebeurde in de laatste paar maanden en werd door de guerrilla uitgevoerd, een feit dat niet genegeerd mag worden,” aldus Hochchild. Zijn verhaal wordt bevestigd door militaire rapporten, die spreken van acht zaken waarin kinderen waren gerekruteerd sinds de FARC unilateraal op 15 december jongstleden een wapenstilstand afkondigde. “Deze gevallen vonden plaats in regio’s waar het conflict zich intensiveert. We weten nu van twee gevallen in Antioquia, een in Choco, twee in Arauca en drie gevallen bij Putumayo”, aldus een militaire bron. 

In een onderzoek onder drieduizend gedemobiliseerde kindsoldaten wordt de FARC beschuldigd van het systematisch rekruteren van kinderen. Het Openbaar Ministerie verklaarde dat van de 5075 kindsoldaten, die tussen 1992 en 2012 demobiliseerden, 59 procent bij de FARC vandaan kwamen. Het rekruteren van kinderen onder de 15 jaar om “actief te participeren in oorlogszuchtige activiteiten” is een oorlogsmisdaad, volgens het Internationaal Strafhof. De VN heeft de minimum leeftijd op 18 jaar gezet. 

Mensenrechtenorganisaties en politici eisen dat dit een onderwerp tijdens de vredesgesprekken moet zijn. Het vredesproces hervat op 13 januari 2014.

Bron : Vanguardia, El Comercio, Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug