Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN gaat Haïti helpen in strijd tegen cholera

Datum : 16/07/2014
Land : Haïti

VN gaat Haïti helpen in strijd tegen cholera

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon heeft tijdens een bezoek aan Haïti beloofd om te proberen alsnog 2.2 miljard dollar bijeen te brengen om het land te helpen in de strijd tegen cholera. Hij zei dat het de "morele plicht" van de VN is om de verspreiding van deze ziekte tegen te gaan. In Haïti zijn sinds de uitbraak van een cholera-epidemie in 2010 meer dan 8500 mensen aan de ziekte overleden.

Ban Ki Moon sprak tijdens een kerkdienst in een van de dorpen die het zwaarst werden getroffen. Hij zei dat hij zich ervan bewust was dat de epidemie "veel angst en boosheid" veroorzaakte en "een onacceptabel aantal mensen" getroffen had. 

Er is bewijs voor dat deze cholera-epidemie geïntroduceerd zou zijn door vredesmedewerkers van de VN, maar de organisatie ontkent dit tot nu toe. Er zijn momenteel drie rechtzaken gaande rond deze betrokkenheid van de VN, die hierin wettelijke immuniteit claimt. Een van de advocaten van de slachtoffers zei dat het een belediging voor alle Haïtianen is dat Ban Ki Moon nu wel voor een "foto-moment" komt, maar geen verantwoordelijkheid neemt voor de vele slachtoffers. 

In december 2012 richtte Ban Ki Moon een plan op waarbij met behulp van 2.2 miljard dollar cholera binnen tien jaar uit Haïti verdreven zou moeten zijn. De geldschieters zijn echter langzaam met betalen en de hulp komt daarom niet op gang. De VN zegt dat het nog niet de 400 miljoen dollar die nodig zijn om de eerste twee jaar van het programma uit te voeren bij elkaar heeft kunnen krijgen.

Afgelopen maandag lanceerden Ban Ki Moon en de Haïtiaanse minister president Laurent Lamothe een plan om om hygiëne te verbeteren in de arme, rurale gedeeltes van Haïti. 

Sinds 2010 zijn 700.000 mensen geïnfecteerd geweest met cholera. De ziekte wordt verspreid door een geïnfecteerd riool. Voor deze uitbraak was er in Haïti al een eeuw lang geen cholera meer geweest.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug