Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN: 'Meeste moorden ter wereld in Latijns Amerika'

Datum : 14/04/2014

VN: 'Meeste moorden ter wereld in Latijns Amerika'

Volgens een rapport van de VN worden in de regio Latijns Amerika veruit de meeste moorden gepleegd. De eerste zes landen in de top tien van 2012 zijn allemaal Latijns-Amerikaans. Honduras voert de lijst aan. Met name Midden Amerika kent vele hoge noteringen. Zo’n 30 procent van de moorden in Latijns Amerika zijn gerelateerd aan gangs en georganiseerde misdaadgroeperingen. Ter vergelijking: in Europa, Azië en Oceanië ligt dit percentage onder de 1 procent.

In Honduras worden de meeste moorden gepleegd ter wereld. Het Midden-Amerikaanse land werd in 2012 getroffen door 90,4 moorden per 100.000 inwoners. De nummers twee tot en met zes in de top tien zijn ook allemaal Latijns-Amerikaans: Venezuela staat op twee met 53,7 moorden per 100.000 inwoners, gevolgd door Belize (44,7), El Salvador (41,2), Guatemala (39,9) en Jamaica (39,3). Op plek tien staat Colombia (30,8). Het wereldwijde gemiddelde van het aantal moorden per 100.000 inwoners ligt op 6,2.

Volgens het rapport worden op het Amerikaanse continent sinds halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw gemiddeld vijf tot acht keer zoveel moorden gepleegd als in Europa en Azië. De geweldsspiraal waar Latijns Amerika al decennia lang in verkeert, wordt door het rapport omschreven als “de erfenis van politiek en misdaadgerelateerd geweld.”

Bron : VN, CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug