Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN oordeelt in voordeel van Chili bij zeeconflict

Datum : 02/10/2018
Land : Bolivia

VN oordeelt in voordeel van Chili bij zeeconflict

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft Bolivia geen gelijk gegeven in haar geschil met buurland Chili over de toegang tot de Stille Oceaan - een ruzie die teruggaat tot de late 19e eeuw.

Het door land ingesloten Bolivia verloor in 1884 de toegang tot de zee na een oorlog met Chili en probeerde het sindsdien te herwinnen. De rechtbank zei dat Chili niet verplicht was te onderhandelen met Bolivia over het verlenen van toegang tot zee. .

De uitspraak, die na vijf jaar beraadslaging komt, is definitief en bindend. Ondanks het definitieve karakter van de uitspraak zei de Boliviaanse president Evo Morales: "Bolivia zal nooit opgeven".

Rechters bij de hoogste rechtbank van de Verenigde Naties hebben niet beslist over de vraag of Chili of Bolivia de rechten had op de betwiste kuststrook, maar alleen of Chili verplicht was om met Bolivia te onderhandelen. Rechter Abdulqawi Ahmed Yusuf kondigde aan dat de rechtbank met 12 tegen 3 stemmen had geconstateerd dat Chili niet zo'n verplichting had.

De uitspraak is een grote tegenslag voor president Evo Morales, die aanwezig was bij de rechtbank in Den Haag toen de uitspraak werd voorgelezen. Toen de rechter de argumenten van Bolivia één voor één verwierp, werd het gezicht van Morales steeds somberder. Ondanks dat het land geen toegang heeft tot de zee, onderhoudt Bolivia een kleine marine en viert jaarlijks de ‘Dag van de Zee’.

De Chileense president Sebastián Piñera heeft de uitspraak verwelkomd. Hij sprak  in de hoofdstad Santiago en benadrukte dat "Chili niet verplicht is om te onderhandelen". "President Morales heeft valse verwachtingen gewekt bij zijn mensen (...) en heeft ons vijf jaar laten verspillen, die hadden kunnen worden besteed aan het opbouwen van een gezonde relatie tussen de twee landen", aldus Piñera.

De grenzen tussen de twee buren gaan terug tot het Verdrag van Vrede en Vriendschap van 1904, getekend nadat Bolivia 400 kilometer van de kustlijn verloor aan Chili tijdens de Oorlog van de Stille Oceaan (1879-1884).

Een groot deel van Bolivia's handel gaat door Chileense havens en Bolivia beargumenteerde dat soevereine toegang tot de Stille Oceaan cruciaal was voor zijn economie en de groei zou hebben gestimuleerd. Chili stond erop dat de betwiste kuststrook een soeverein Chileens grondgebied was en als zodanig "geen deel zou uitmaken van de onderhandelingen van met wie dan ook".

Rechter Yusuf zei dat hij hoopte dat "met de bereidheid van beide partijen zinvolle onderhandelingen kunnen worden gevoerd".

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug