Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

VN roemt Boliviaanse economische model

Datum : 16/05/2019
Land : Bolivia

VN roemt Boliviaanse economische model

Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) heeft het Boliviaanse economische model geroemd en zei dat het land de ‘winst’ van de afgelopen dertien maanden onder de linkse Evo Morales moet behouden.

Luciana Mermet, afgevaardigde van UNDP, sprak woensdag op een conferentie met de Boliviaanse vicepresident, Alvaoro Garcia Linera. Tijdens de bijeenkomst zei Mermet: “Wat zijn enkele van de uitdagingen? … Allereerst het behouden en garanderen van de behaalde winst en resultaten van de plurinationale staat omdat dit centraal staat voor de continuïteit en duurzaamheid van publiek beleid.” Ze voegde hieraan toe dat Bolivia een fase van ontwikkeling is ingegaan, getekend door “sociale gelijkheid, algemeen welzijn, sociale rechtvaardigheid en de herverdeling van welvaart en diensten, dit moet worden gegarandeerd, ik denk niet dat dit onderhandelbaar is.”

Ook de afgevaardigde van de VN, Pablo Bohoslavsky bezocht Bolivia op woensdag en roemde de economische groei en zei: “Bolivia’s sociaaleconomische gemeenschappelijke productieve model is een opmerkelijk succes vanuit een economisch perspectief gezien. Het land is getransformeerd van een ontwikkelingsland met diepe schulden naar een van de snelst groeiende economieën van de regio,”

Evo Morales stelt al langer dat dit komt door de nationalisering van natuurlijke bronnen en strategische industrieën. De denktank CELAG publiceerde op 1 mei een ondersteuning van dit argument, het toonde aan dat Bolivia 74 miljard Amerikaanse dollar minder inkomsten zou hebben als de nationalisering niet was doorgevoerd.

Bookmark and Share


Terug