Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN steunt Centraal Amerika in strijd tegen geweld

Datum : 17/03/2011

VN steunt Centraal Amerika in strijd tegen geweld

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, heeft beloofd Centraal-Amerika bij te staan in de strijd tegen geweld en onveiligheid. Dit gaf hij te kennen na een bijeenkomst met Centraal Amerikaanse leiders in Guatemala. Ban Ki-Moon heeft ook het mandaat van de VN Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala verlengd met twee jaar.

Deze commissie werkt sinds 2007 aan de versterking van Guatemala’s rechtssysteem en het veranderen van een cultuur waarin meeste geweldsdelicten ongestraft blijven. In Guatemala vinden er 52 moorden per 100.000 inwoners per jaar plaats, tegen 14 in Mexico en 5,4 in de Verenigde Staten. Volgens VN statistieken blijft meer dan 95 procent van de moordzaken onopgelost. Daarnaast zegde Ban Ki-Moon toe steun te verlenen voor een conferentie over veiligheid in Centraal Amerika in juni 2011. Hij gaf daarbij aan dat dit een uitstekende mogelijkheid voor de internationale gemeenschap is om haar steun in de regio te tonen.

Centraal Amerika leidt al jaren onder een golf van crimineel geweld, voornamelijk veroorzaakt door straatbendes met name in El Salvador, Guatemala en Honduras. Er is ook veel zorg over de groeiende invloed van Mexicaanse drugskartels die de regio als een doorvoerroute voor Zuid Amerikaanse cocaïne gebruiken

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug