Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VN uit stevige kritiek op Venezuela

Datum : 01/07/2017
Land : Venezuela

VN uit stevige kritiek op Venezuela

De Verenigde Naties (VN) hebben vrijdag flinke kritiek geuit op de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De VN dringt Venezuela erop aan de rechtsstaat en de vrijheid van vergadering in het land te respecteren.

Een belangrijk onderdeel van de kritiek van het VN-mensenrechtenkantoor was de recente beperking van de bevoegdheden van de staatsaanklager.  "De beslissing van het Venezolaanse Hooggerechtshof op 28 juni om een procedure tot afzetting tegen de procureur-generaal te beginnen, haar activa te bevriezen en haar te verbieden het land te verlaten, is zeer zorgwekkend", zei VN-mensenrechtenwoordvoerder Rupert Colville in Genève.

Volgens de VN komen er steeds meer meldingen dat veiligheidsfunctionarissen woningen zijn binnengevallen en huiszoekingen hebben gedaan zonder gerechtelijk bevel. "Er zijn mensen vastgezet naar verluidt met het doel mensen te ontmoedigen om deel te nemen aan demonstraties en er is gezocht naar aanhangers van de oppositie", aldus Colville.

Demonstranten in Venezuela gaan nu al drie maanden de straat op om te protesteren tegen de regering die de meerderheid in het parlement in 2015 verloor. Dankzij het hooggerechtshof en het leger blijft Maduro aan de macht, ondanks de massale betogingen.

Ondertussen gaat Venezuela gebukt onder grote economische problemen en de daaruit voortvloeiende schaarste van goederen. Maduro zelf noemt de demonstraties een poging om hem af te zetten met hulp van de Verenigde Staten.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug