Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

VN ziet groei in Latijns Amerika, maar waarschuwt voor zeepbellen

Datum : 15/07/2011

VN ziet groei in Latijns Amerika, maar waarschuwt voor zeepbellen

Volgens de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben (ECLAC) van de Verenigde Naties zal de economie in de regio dit jaar met 4,7 procent groeien. Dit betekent een stijging van 3,6 procent van het BBP per hoofd van de bevolking. De snelst groeiende economie zal Panama zijn, met 8,5 procent. Andere snel groeiende landen zullen Argentinië en Peru zijn met een groei van respectievelijk 8,3 en 7,1 procent. De twee grootste economieën, Brazilië en Mexico, zullen groeien met 4 procent.

De groei wordt volgens ECLAC grotendeels gedreven door een sterke binnenlandse vraag  van meer mensen die in staat zijn te consumeren, terwijl ook de investeringen in de lift zitten. De totale werkloosheid zal naar verwachting dalen naar een percentage tussen 6,7 en 7 procent in 2011.

De formele economie zal een groter deel van de arbeidsmarkt bevatten, wat betekent dat de nieuw gecreëerde banen van betere kwaliteit zijn. Aanhoudende economische groei en stijgende werkgelegenheid zouden volgens ECLAC moeten bijdragen aan de vermindering van armoede.

Echter zou de regio ook kwetsbaarder kunnen worden voor speculatieve kapitaalbewegingen die kunnen leiden tot zeepbellen in de financiële- en vastgoedmarkten. Volgens het rapport van ECLAC wordt de regio geconfronteerd met inflatoire druk te midden van verhogingen van voedsel- en brandstofprijzen, maar de rentestijgingen om dit aan te pakken hebben voornamelijk geleid tot een waardestijging van munteenheden. Daarom dienen overheden maatregelen te nemen zoals het ingrijpen in buitenlandse valutamarkten, controleren op de instroom van geld en het invoeren van financiële regelgeving.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug