Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voedseltekort teistert Venezuela

Datum : 16/12/2011
Land : Venezuela

Voedseltekort teistert Venezuela

In Venezuela zorgt een voedseltekort voor paniek onder de bewoners. Basisproducten als vlees, kip en vis zijn nog maar in schaarse hoeveelheden te verkrijgen op de markten. Ook koffie lijkt door het tekort een luxegoed te zijn geworden.

De prijzen van de levensmiddelen zijn extreem hoog en daardoor onbetaalbaar voor de gemiddelde Venezolaan.  De verkoop van poedermelk wordt zelfs gereguleerd; er mag slechts een blik per persoon worden verkocht. Inkopen doen wordt zo voor velen een vooraf geplande trip, waar vrienden en familieleden worden ingeschakeld om genoeg producten te kunnen verkrijgen voor de gehele familie.

Venezuela lijdt onder de hoogste jaarlijkse inflatie in Latijns Amerika. Eind november zijn daarom de prijzen van verscheidene basisproducten, zoals tandpasta en zeep, bevroren. Volgens Venezolaanse autoriteiten hamsteren veel producenten van levensmiddelen hun producten, om in hun eigen onderhoud te kunnen blijven voorzien. Zo komt de markt met lege handen te staan.

Jorge Roig, hoofd van Fedecamaras, stelt dat juist de bevroren prijzen en prijsregulaties de oorzaak zijn van het voedseltekort. Mensen hamsteren volgens hem uit angst dat producten niet langer op de markt zullen komen, en door de prijsbevriezingen wordt er inderdaad minder geproduceerd.

Bron : CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug