Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Voetbalconferentie Soccerex in Brazilië afgezegd

Datum : 06/11/2013
Land : Brazilië

Voetbalconferentie Soccerex in Brazilië afgezegd

Op het laatste moment is de belangrijke voetbalconferentie Soccerex, die over drie weken in Rio de Janeiro zou plaatsvinden, afgezegd. Dit nadat de regering van de Braziliaanse  deelstaat Rio haar steun had ingetrokken wegens “voortdurende maatschappelijke onrust”. Het besluit brengt organisatoren van het WK voetbal in 2014 in Brazilië in verlegenheid. Die wilden juist aantonen dat het land klaar is om het toernooi te ontvangen.

Het nieuws werd dinsdagavond bekendgemaakt, terwijl het organiserende comitee voor het WK, onder wie ambassadeur Ronaldo, in Londen was om een toeristische beurs te bezoeken in de aanloop naar de loting voor het WK op 6 december. De conferentie zou plaatsvinden in het recent vernieuwde stadion Maracaña, waar de finale van het WK wordt gespeeld. Er werden zo’n 4.500 deelnemers verwacht, onder wie leidende figuren uit de voetbalwereld.

De organisatoren van Soccerex hebben juridische stappen aangekondigd tegen de autoriteiten van Rio: “De voorbereidingen voor de conferentie waren in een ver gevorderd stadium, de inhoud stond vast, sprekers waren bevestigd en partnerschappen waren geregeld.” Volgens het comitee heeft Rio een “politieke beslissing” genomen. 

Duncan Revie, directeur van Soccerex, noemde het besluit “ongekend en wreed”. Hij is de zoon van de directeur van Leeds United en startte in 1995 met Soccerex, toen er rond het voetbal een steeds grotere wereldwijde industrie ontstond. “We moeten nu vooruit kijken naar 2014, naar onze nieuw evenementenkalender en de volgende conferentie in Manchester, Engeland.”  

De directeur marketing van Fifa, Thierry Weil, zei: “Het is jammer dat de conferentie is afgezegd – het is nooit goed een dergelijk evenement te cancellen – maar het zal het WK niet beïnvloeden.” Ricardo Trade, hoofd van het Braziliaanse organiserende comitee voor het WK, zei dat de bevolking van de gaststeden “ernaar uitkijkt om gatsheer te zijn van het WK. Om de wereld te laten zien dat we meer zijn dan alleen Rio en São Paolo, dat we meer steden hebben, aan de kust, in de Pantanal, in Amazonia.”

Ook Ronaldo benadrukte dat het Braziliaanse volk blij was met het WK. “We hebben het enthousiasme van de bevolking uit de eerste hand kunnen zien. In peilingen vindt 90 procent van de Brazilianen het WK heel belangrijk voor de ontwikkeling van het land en 70 procent is voorstander  van het WK.”

De economische groei in Brazilië is teruggevallen van 7,5 procent in 2010 naar minder dan 3 procent dit jaar. Dit, naast een daling in de waarde van de lokale munt, de reaal,  heeft geleid tot een aantal – vaak gewelddadige – protesten tegen de regering.  Die betreffen de corruptie, maar ook de uitgaven die gepaard gaan met het WK en met de Olympische Spelen, die in 2016 in het land plaatsvinden. Mensen vragen om meer investeringen in openbare diensten, beter onderwijs, betere  ziekenhuizen en beter transport.

Fifa heeft intussen bekendgemaakt dat 72 procent van de 889.303 tickets die in de eerste fase zijn verkocht naar Brazilianen zijn gegaan en 9 procent naar Engelse fans. In de volgende fase op 11 november zijn 228.959 tickets te koop  volgens het principe wie eerst komt, eerst maalt.  De laatse fase start op 8 december.

Bron : The Guardian, BBC World News
Bookmark and Share


Terug