Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vogels heroveren stranden van Lima bij afwezigheid van mensen

Datum : 30/03/2020
Land : Peru

Vogels heroveren stranden van Lima bij afwezigheid van mensen

Meeuwen, aalscholvers, pelikanen, jan-van-genten en andere vogels hebben de stranden van Lima teruggewonnen nadat deze zijn verlaten door zwemmers, surfers en straatverkopers vanwege de afsluiting door het coronavirus. Door de maatregelen tijdens de Covid-19-uitbraak is de gehele bevolking van Peru sinds half maart binnenshuis geïsoleerd.

Nu de mensen weg zijn, hebben duizenden gevleugelde inwoners van Peru de groene kust van Lima overgenomen, de op vier na grootste stad van Latijns Amerika met ongeveer 10 miljoen inwoners en de enige Zuid-Amerikaanse hoofdstad aan de kust. De vogels op de stranden van Lima zijn viraal gegaan op sociale netwerken met in de hoofdrol video's die zijn opgenomen door de lokale bevolking.

De beelden hebben zelfs experts verrast, die niet gewend zijn om zoveel wilde vogels te zien op slechts een paar meter van de bebouwde kom. “Plotseling zijn kilometers strand onbewoond en hebben de vogels ze opnieuw gekoloniseerd. Sommige worden gezien op plaatsen waar ze voorheen niet naartoe kwamen”, aldus Fernando Angulo, hoofdonderzoeker Ornithologie en Biodiversiteit bij Corbidi.

Het beste bewijs hiervan is het dichtbevolkte strand van Agua Dulce, in het vissersdistrict Chorrillos, waar gedurende de zomer een gestage stroom van zwemmers en gezinnen het strand met parasols verdringt. Foodtrucks rijden over de boulevard en ijsmakers brengen hun waar aan de man. Nu is dit strand aan de voet van het voorgebergte van Morro Solar omgetoverd tot een rustige oase en een idyllische rustplaats voor duizenden trekvogels, zoals de meeuwen van Franklin, die aan het einde van het zomerseizoen op het zuidelijk halfrond op de terugweg zijn naar Noord-Amerika.

Peruaanse en Dominicaanse meeuwen worden in de zomer zelden in de stad gezien, ook al verblijven ze het hele jaar door aan de kust van Peru. “Ze bevonden zich op stukken kust die de mensen niet of nauwelijks gebruiken. Ten zuiden van Lima zijn er ongeveer 100 kilometer aan verstedelijkte stranden. Slechts ongeveer 20 kilometer is onbebouwd en het is daar waar deze vogels zich in de zomer verzamelen. Daarom spelen beschermde gebieden een zeer belangrijke rol”, zegt Angulo.

Voor de ornitholoog is dit 'onverwachte fenomeen' dat ook is waargenomen op andere Peruaanse stadsstranden mede te danken aan het feit dat vissers niet gaan vissen en dat er meer voedsel overblijft voor deze vogels. "Plotseling is er meer voedsel en niemand stoort hen; die combinatie van factoren maakt ze gelukkig en tevreden op plaatsen waar ze voorheen niet konden zijn", meent Angulo. "We moeten bedenken dat wij het probleem zijn, mensen en al onze activiteiten storen degenen die altijd in deze ruimtes zijn geweest en hebben hen gedwongen naar elders te verhuizen", voegde hij eraan toe.

Quarantaine heeft ook geleid tot de schoonste lucht in Lima sinds jaren en de vervuilingsniveaus hebben de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen normen bereikt. “Als we ooit ruimte voor vogels wilden terugwinnen, hebben we nu de formule: visserij beperken en de aanwezigheid van mensen. Door deze twee maatregelen toe te passen, zullen vogels hun ruimte terugwinnen.”

"Het trieste deel van dit verhaal is echter dat we, zodra we uit de quarantaine zijn vrijgelaten, weer normaal zullen worden en dat de vogels zich zullen moeten terugtrekken op plaatsen waar we ze niet lastig vallen," gaf Angulo toe.

In andere Latijns-Amerikaanse steden die zich ook in quarantaine bevinden, zijn stedelijke gebieden eveneens heroverd door wilde soorten. Er werd een poema gezien die door de straten van Santiago in Chili liep en families van capibara’s lopen door woonwijken van Buenos Aires.

"Deze quarantaine heeft de natuur een adempauze gegeven", vertelde de directeur van duurzaam beheer van natuurorganisatie SERFOR. “Het is belangrijk om een ecologisch evenwicht te bewaren en vriendelijker te zijn voor de natuur, want de toekomst van de natuur is ook onze toekomst. We moeten leren in harmonie te leven’, concludeerde Galvez-Durand.
 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug