Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vogelzang en elektronische muziek: bijzonder album gelanceerd

Datum : 05/08/2020

Vogelzang en elektronische muziek: bijzonder album gelanceerd

De Britse componist en producer Robin Perkins is al langer gefascineerd door vogelzang. Hoe kan het ook anders, met een voornaam die in het Nederlands roodborstje betekent. Hij bracht enkele jaren geleden een album uit waarop de zang van Zuid-Amerikaanse vogels centraal stond en heeft nu hetzelfde gedaan voor Midden-Amerikaanse vogels die met uitsterven bedreigd worden.

Op het nieuwe album, dat de titel A guide tot he Birdsong of Mexico, Central America and the Caribbean meekreeg, staan tien nummers uit verschillende landen. Perkins benaderde gerenommeerde componisten van elektronische muziek in de betreffende landen, die ieder een vogel uit hun eigen land kozen tot thema van hun muziekstuk.

Een van hen is Al Ovando van de bekende muziekgroep The Garifuna Collective uit Belize. Hij koos de Black Catbird, waarvan het woongebied bedreigd wordt. Ovando voelt een verwantschap tussen zijn volk en de vogel in hun strijd om te overleven. “Je kunt je ons voorstellen, die helemaal uit West-Afrika kwamen om uiteindelijk hier in Belize te eindigen en nog altijd strijd leveren en proberen een plek te vinden in deze wereld”, zegt hij tegen Catalina Maria Johnson van Texas Public Radio.

Ook de Nicaraguaanse Tamara Montenegro heeft bijgedragen aan het album. Ze koos de turquoise motmot, de cuardebarranco in het Spaans. “Een duidelijke keuze voor mij”, vertelde ze. “Als kind zag ik deze vogels (ze zijn meestal met z’n tweeën) in onze tuin tegen het vallen van de avond. Het was iedere dag een mooi, mysterieus moment.” Ook de cuardabarranco, de nationale vogel van Nicaragua, verliest zijn woongebied, als gevolg van ontbossing. “De vogel is belangrijk in mijn deel van de wereld, want hij staat symbool voor vrijheid. En de landen in Midden-Amerika streven al heel lang naar vrijheid.”

De opbrengsten van het album gaan naar verschillende natuurbeschermingsorganisaties: Fundación Txori, Aves de Costa Rica en Birds Caribbean.

Hier een link naar het nummer Black Catbird van The Carifuna Collective: https://www.youtube.com/watch?list=RDXBt8igEETiU&v=XBt8igEETiU&feature=emb_rel_end

Bron : The Guardian, Texas Public Radio
Bookmark and Share


Terug