Milieu & Natuur

Vogelzang en elektronische muziek: bijzonder album gelanceerd

5 augustus 2020

De Britse componist en producer Robin Perkins is al langer gefascineerd door vogelzang. Hoe kan het ook anders, met een voornaam die in het Nederlands roodborstje betekent. Hij bracht enkele jaren geleden een album uit waarop de zang van Zuid-Amerikaanse vogels centraal stond en heeft nu hetzelfde gedaan voor Midden-Amerikaanse vogels die met uitsterven bedreigd worden.

Op het nieuwe album, dat de titel A guide tot he Birdsong of Mexico, Central America and the Caribbean meekreeg, staan tien nummers uit verschillende landen. Perkins benaderde gerenommeerde componisten van elektronische muziek in de betreffende landen, die ieder een vogel uit hun eigen land kozen tot thema van hun muziekstuk.

Een van hen is Al Ovando van de bekende muziekgroep The Garifuna Collective uit Belize. Hij koos de Black Catbird, waarvan het woongebied bedreigd wordt. Ovando voelt een verwantschap tussen zijn volk en de vogel in hun strijd om te overleven. “Je kunt je ons voorstellen, die helemaal uit West-Afrika kwamen om uiteindelijk hier in Belize te eindigen en nog altijd strijd leveren en proberen een plek te vinden in deze wereld”, zegt hij tegen Catalina Maria Johnson van Texas Public Radio.

Ook de Nicaraguaanse Tamara Montenegro heeft bijgedragen aan het album. Ze koos de turquoise motmot, de cuardebarranco in het Spaans. “Een duidelijke keuze voor mij”, vertelde ze. “Als kind zag ik deze vogels (ze zijn meestal met z’n tweeën) in onze tuin tegen het vallen van de avond. Het was iedere dag een mooi, mysterieus moment.” Ook de cuardabarranco, de nationale vogel van Nicaragua, verliest zijn woongebied, als gevolg van ontbossing. “De vogel is belangrijk in mijn deel van de wereld, want hij staat symbool voor vrijheid. En de landen in Midden-Amerika streven al heel lang naar vrijheid.”

De opbrengsten van het album gaan naar verschillende natuurbeschermingsorganisaties: Fundación Txori, Aves de Costa Rica en Birds Caribbean.

Hier een link naar het nummer Black Catbird van The Carifuna Collective: https://www.youtube.com/watch?list=RDXBt8igEETiU&v=XBt8igEETiU&feature=emb_rel_end

The Guardian, Texas Public Radio

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This